5 Veel voorkomende misverstanden over het oversluiten van een hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek wil zeggen dat je in hetzelfde huis blijft wonen, maar een nieuwe hypotheek neemt. Dat kán namelijk slim en voordelig zijn, maar er bestaan nog veel misverstanden over het oversluiten van je hypotheek. Om zeker te weten of oversluiten ook voor jouw situatie een goede keuze is, is het goed om je eerst te verdiepen in het onderwerp. Wij zetten de 5 veelvoorkomende misverstanden over het oversluiten van een hypotheek voor je op een rijtje.

1. Je moet per se verhuizen als je je hypotheek wil oversluiten

Een veelvoorkomend misverstand! Het klinkt misschien onlogisch, maar je kan de overstap naar een andere hypotheek ook maken zonder je huidige koophuis te verruilen voor een nieuwe woning. Je kan van geldverstrekker veranderen, je rentevastperiode aanpassen, een andere aflosvorm kiezen of NHG toevoegen. Je hypotheek oversluiten zonder te verhuizen kan een goed idee zijn, bijvoorbeeld om zo de hypotheekrente te verlagen.

Voordat je de vlag uithangt, is het wel aan te raden om goed uit te zoeken of het echt loont om je hypotheek over te sluiten. Je betaalt namelijk advies-, notaris- en taxatiekosten voor de nieuwe hypotheek en mogelijk een vergoeding voor het aflossen van je oude hypotheek.

2. Hypotheekadvies is gratis

In feite is hypotheekadvies nooit gratis geweest. De hypotheekadviseur ontving ook vroeger van de hypotheekverstrekker een vergoeding voor zijn of haar werkzaamheden. De hypotheekverstrekker rekende dit vervolgens door in jouw hypotheek door middel van een zogenaamde afsluitprovisie. Je betaalde dus uiteindelijk wel degelijk voor hypotheekadvies, maar het was niet transparant hoeveel dan precies. Tegenwoordig is dat anders en weet je precies waar je voor betaalt. Hypotheekadvies helpt je om inzicht te krijgen in de financiele situatie voor nu en straks

3. Om een hypotheek te krijgen heb je een vast contract nodig

Nope! En dat is goed nieuws voor iedereen die geen vast contract heeft, zeker nu dit een stuk minder gebruikelijk is. Ook wanneer je geen vast contract hebt, kun je bij Robuust een hypotheek krijgen. We kijken dan naar het gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen 3 jaar. Alleen als je huidige inkomen lager is dan het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar, dan rekenen we met je huidige inkomen. Het is belangrijk dat je op het moment dat je een hypotheek aanvraagt, nog steeds in loondienst bent.

4. Een aflossingsvrije hypotheek bestaat niet meer

Veel mensen denken dat een aflossingsvrije hypotheek helemaal geen optie meer is. Dat is gedeeltelijk ook waar, maar toch niet helemaal. Om renteaftrek te behouden, is iedereen sinds 1 januari 2013 verplicht om bij een nieuwe hypotheek te kiezen voor een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Maar, wanneer je al een aflossingsvrije hypotheek had afgesloten voor 1 januari 2013, mag je deze onder voorwaarden meenemen op het moment dat je gaat verhuizen. En je houdt dan ook het recht op hypotheekrenteaftrek. Wil je toch graag een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten, dan is dat in theorie mogelijk. Je hebt dan echter geen recht op hypotheekrenteaftrek.

5. Extra aflossen op je hypotheek is altijd verstandig

Het voelt misschien heel natuurlijk om je hypotheek zo snel mogelijk te willen aflossen. Hoe lager je schuld, hoe beter. Toch? Goede vraag, want het is niet altijd automatisch zo dat extra aflossen het meest voordelig is. Zo kan het belastingtechnisch juist nadelig uitpakken. Ook kan je het geld niet meer ergens anders voor gebruiken als je het nodig hebt. Doe nooit iets zomaar, maar zoek goed uit wat de voor- en nadelen zijn voor jouw specifieke situatie.

Goed advies is goud waard

Het klinkt cliché, maar goed advies is goud waard. Zeker als het om zoiets belangrijks als een hypotheek gaat. Ga daarom zeker voor een hypotheekadviseur. Een adviseur denkt met je mee en kan je alles vertellen over de voor- en nadelen van bepaalde keuzes als jij je hypotheek wilt oversluiten. Zoek je een hypotheekadviseur die niet te ver weg zit? Via ons overzicht vind je alle onafhankelijke, aangesloten adviseurs van Robuust Hypotheken bij jou in de buurt. Easy does it!

Vind jouw adviseur