Verhoogde inschrijving

Verbouwen maar je weet nog niet wanneer?

Sta jij op het punt om een hypotheek af te sluiten? En wil jij je nieuwe huis in de toekomst verbouwen? Dan kan een verhoogde inschrijving interessant zijn. Daarmee bespaar je extra notariskosten.

Wat is een verhoogde inschrijving?

Als je een huis koopt, leg je bij de notaris verschillende zaken vast in een hypotheekakte. Onder meer een hypotheekbedrag. Je kan ervoor kiezen om in de akte een hoger bedrag vast te leggen dan dat je daadwerkelijk leent. Je adviseur kan dit voor je regelen bij de notaris.

Waarom je hypotheek hoger inschrijven?

Stel, je sluit een hypotheek van € 275.000 af. In de toekomst wil jij je huis verbouwen. Bijvoorbeeld om met een aanbouw meer ruimte te creëren. Daarom leg je bij de notaris een hypotheekbedrag van € 325.000 vast. Dan kun je later je hypotheek met € 50.000 ophogen zonder opnieuw langs de notaris te hoeven. Let wel op: als je gebruikmaakt van de verhoogde inschrijving kijkt je geldverstrekker opnieuw naar wat je maximaal kunt lenen. Zomaar je hypotheek ophogen, kan dus niet.

Voordelen en nadelen

Doordat je voor het ophogen van je hypotheek niet opnieuw naar de notaris moet, bespaar je notariskosten. Dit scheelt al snel meer dan € 750. Bovendien blijft al het papierwerk van de notaris je bespaard.

Als je gebruikmaakt van de verhoogde inschrijving, toetst je geldverstrekker opnieuw je inkomen. Dit betekent dat je nogmaals een adviseur nodig hebt en advieskosten moet betalen. Ook is het mogelijk dat je huis getaxeerd moet worden. Dan betaal je taxatiekosten.

Vind je adviseur


Verhoogde inschrijving of een bouwdepot?

Sluit jij een hypotheek af en weet je dat je binnen een paar maanden begint met verbouwen? Dan kun je in plaats van een verhoogde inschrijving beter een bouwdepot afsluiten. Je hoeft dan namelijk niet nogmaals advieskosten en eventuele taxatiekosten te betalen. Een bouwdepot is 9 maanden geldig. Red je de verbouwing binnen die tijd niet? Dan kun je de duur met 6 maanden verlengen.

Meer over bouwdepot

Verduurzamen?

Wil je over een aantal jaar je huis verduurzamen met zonnepanelen, een warmtepomp of andere energiebesparende voorzieningen? Ook dan is een verhoogde inschrijving zinvol. Wil je al binnen anderhalf jaar verduurzamen? Dan geldt wederom dat je het beste direct een bouwdepot kunt afsluiten. Omdat het om verduurzamen gaat, mag je dan 106% van de waarde van je huis lenen in plaats van 100%.

Energiebesparende maatregelen