Nieuwbouw hypotheek

Spiksplinternieuwe woning

Moet jouw huis nog gebouwd worden? En is het onderdeel van projectbouw of bouw je het huis in eigen beheer met een zelf gekozen aannemer? Dan kom je in aanmerking voor een nieuwbouw hypotheek.

Projectbouw en bouw in eigen beheer

Je komt komt in twee gevallen in aanmerking voor een nieuwbouw hypotheek:

 1. Je koopt de grond en de woning van een aannemer en de woning wordt in een project gebouwd.
 2. Je koopt de grond van de gemeente of een andere partij en bouwt de woning met een zelf gekozen aannemer. De woning is geen onderdeel van een project.

Het is belangrijk dat er voor het nieuwbouw huis een waarborgcertificaat of een aparte afbouwgarantie is afgegeven. Een hypotheek voor zelfbouw is niet mogelijk.

 • Geldigheid hypotheekaanbod

  Het hypotheekaanbod is 6 maanden geldig en kan je verlengen met 6 maanden. Voor het verlengen van het hypotheekaanbod bij nieuwbouw betaal je soms extra kosten. Dat noemen we bereidstellingsprovisie.
 • Geldigheid bouwdepot

  Het geld van je nieuwbouw hypotheek zetten we klaar in een bouwdepot. Het bouwdepot is 24 maanden geldig en kan je verlengen met 6 maanden. Wil je weten hoe een bouwdepot precies werkt?
  Meer over bouwdepot
 • Rentevergoeding

  Over de eerste 24 maanden van je bouwdepot, ontvang je rentevergoeding die gelijk is aan de hypotheekrente die je betaalt. Je kan het bouwdepot verlengen met 6 maanden. Je ontvangt dan geen rentevergoeding meer.

Bereidstellingsprovisie

Je betaalt bereidstellingsprovisie als de rente in je hypotheekaanbod op het moment van passeren lager is dan de op dat moment geldende rente. Je betaalt 0,20% per verlengde maand over de hoogte van de hypotheek. De kosten worden alleen in rekening gebracht voor het aantal dagen dat je verlengt.

Ik heb al een koopwoning

Wil je een nieuwbouw hypotheek met NHG afsluiten?

 • Dan moet het huis waar je op dit moment in woont actief in de verkoop staan.

Wil je een nieuwbouw hypotheek zonder NHG afsluiten?

 • Dan hoeft het huis waar je op dit moment in woont niet actief in de verkoop te staan.

Staat je huis nog niet actief in de verkoop? Dan moet je kunnen aantonen dat je minimaal 12 maanden dubbele lasten kan betalen. Ga je je oude huis helemaal niet verkopen? Dan moet je aantonen dat je de dubbele lasten voor een langere tijd kunt betalen. Soms kunnen we rekening houden met huurinkomsten.

Overbruggingshypotheek

Heb je de winst van je oude woning nodig voor de aankoop van je nieuwbouw huis? En is je oude woning nog niet verkocht? Dan kan je een overbruggingshypotheek afsluiten.

Meer over de overbruggingshypotheek