Energiebesparende maatregelen

Je huis verduurzamen

Wil je geld besparen op je energierekening? Minder CO2 uitstoten? Of gewoon comfortabeler wonen? Start dan met het verduurzamen van je huis samen met extra budget bij je Robuust hypotheek. Nu een lage energierekening, later een leefbare wereld. Sterk geregeld voor nu en later.

Verduurzamingsbudget. Waarom?

 • Geen eigen geld

  Je hebt niet genoeg eigen geld of je wilt geen eigen geld uitgeven om je huis te verduurzamen.
 • Bouwdepot van 15 maanden

  Het budget staat 15 maanden in een bouwdepot. Je regelt dus nu het budget en de verduurzaming later.
 • Bespaar notariskosten

  Voorkom extra notariskosten als je je huis later alsnog wilt verduurzamen.

Verduurzamen met je hypotheek

Of je nu je hypotheek oversluit, een nieuwe hypotheek nodig hebt omdat je je eerste huis koopt of gaat verhuizen. Bij Robuust willen we dat je lekker in je huis woont, nu en later. Want ook over 10 jaar wil jij je geen zorgen maken over hoge energiekosten of een huis dat tocht. Dit betekent dat wij je graag helpen bij het verduurzamen van jouw woning en je helpen bij het verbeteren van het energielabel. Door je huis te verduurzamen lever je ook een bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering!

Leen tot 106% van de marktwaarde

Bij Robuust regel je bij het afsluiten van je hypotheek makkelijk extra geld voor het verduurzamen van je woning als je daar niet genoeg eigen geld voor hebt. Als je besluit je stulpje te verduurzamen, mag je een hypotheek afsluiten tot en met 106% van je woningwaarde. Dat is 6% meer dan een hypotheek zonder energiebesparende maatregelen.

Vind een adviseur

Energiebesparende maatregelen

Welke energiebesparende maatregelen mag ik betalen met mijn hypotheek?

Stap 1

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op. Je zet hiermee zonlicht én daglicht om in stroom. Met een app kun je zien hoeveel stroom je opwekt. Een leuke duurzame manier dus om te besparen op je energierekening! Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Hoeveel stroom ze opwekken hangt af van het aantal panelen op je dak, het aantal zonuren maar ook de ligging van je dak. Wij raden aan om je vooraf goed te laten informeren door verschillende partijen of jouw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen in jouw situatie gaan opleveren.

Stap 2

Warmtepomp

Een warmtepomp werkt op stroom. Deze verzamelt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en verwarmt hiermee je huis. Een warmtepomp kan je huis alleen goed verwarmen als deze heel goed geïsoleerd is. Is je huis nog niet (goed) geïsoleerd? Dan kun je kiezen voor een warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel. Dit wordt ook wel een hybride warmtepomp genoemd.

Stap 3

Douche-warmteterugwinning (WTW)

Douche-warmteterugwinning is een manier waarbij de warmte uit afvoerwater wordt hergebruikt voor de verwarming van vers warm water. Het vuile warme afvoerwater wordt in een warmteterugwininstallatie langs het verse water geleid. Hierdoor wordt het verse water alvast opgewarmd. Er is zo minder energie nodig om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.

Stap 4

Isolatie woning

Als je je woning wilt verduurzamen is het verstandig om te beginnen met isoleren. Daarna kun je kijken naar maatregelen om zelf energie op te wekken. Door je huis te isoleren zorg je ervoor dat de warmte langer in je huis blijft. Hierdoor wordt je huis in de winter sneller warm en in de zomer blijft het langer koel. Ook hoef je bij een goed geïsoleerd huis de verwarming minder hoog te zetten. Hierdoor bespaar je kosten op de energierekening. Je kunt je dak, je vloer, je gevel en je leidingen isoleren. Dit kan met verschillende materialen en op verschillende manieren. Verdiep je vooraf in alle mogelijkheden. Aan iedere oplossing hangt namelijk een ander prijskaartje.

Stap 5

HR++ glas en triple glas

HR is de afkorting voor hoog rendement. Aan het aantal plusjes kun je zien over welk glas het gaat. Bij de aanschaf is het belangrijk om op de U-waarde te letten. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er door het glas verloren gaat en hoe energiezuiniger de glassoort is. Bij HR++ glas wordt de ruimte tussen de glasplaten gevuld met edelgas. Ook is het glas aan één kant voorzien van een bijna onzichtbare en reflecterende coating. Die laat de warmte van buiten wel door naar binnen, maar van binnen naar buiten bijna niet. Daardoor isoleert HR++ glas nog beter dan standaard dubbel glas. HR+++ glas of triple glas isoleert je huis het beste. Dit glas bestaat niet uit twee, maar drie lagen glas. Dat zorgt voor twee isolerende luchtlagen. Triple glas wordt ook wel HR+++ glas of driedubbel glas genoemd.

Stap 6

Energiezuinige kozijnen en deuren

Met energiezuinige kozijnen en deuren heb je minder last van warmteverlies en tocht. Let ook hier op de U-waarde van kozijnen en deuren: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Om tocht te voorkomen kun je bij het plaatsen van beglazing kiezen voor dubbele kierdichting en meerpuntssluitingen. Hierdoor heb je veel minder last van kieren en tocht.

Stap 7

Energiezuinige ventilatie

Ventileren zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in je woning. Droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht, waardoor er minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Energiezuinige ventilatie mag alleen in combinatie met andere energiebesparende maatregelen gefinancierd worden.

Vind jouw adviseur


Verschil tussen EBV en EBB

Het meefinancieren van energiebesparende maatregelen kan op twee manieren:

 • Energiebesparende voorzieningen (EBV): je weet al welke aanpassingen je wilt doen en geeft dit ook aan bij je hypotheekaanvraag. Je kunt dan maximaal 106% lenen van de waarde van je huis.
 • Energiebespaarbudget (EBB): je wilt energiebesparende aanpassingen doen aan je huis, maar je weet nog niet precies welke. Je hoeft de precieze maatregelen bij het afsluiten van je hypotheek nog niet door te geven. Je kunt maximaal 106% lenen van de waarde van je huis voor de energiebesparende aanpassingen.

Hoe werkt een extra budget?

Afhankelijk van het huidige officiële energielabel van jouw woning mag de geldverstrekker de maandlasten van (een deel van) het bedrag die je extra leent voor het verduurzamen van de woning buiten beschouwing laten in de berekening van de maximale hypotheek. Heeft jouw (gekochte) woning nu bijvoorbeeld een energielabel E, en wil je € 25.000 extra lenen om te verduurzamen dan mag de geldverstrekker de lasten van maximaal € 20.000 buiten beschouwing laten in de bepaling van de maximale hypotheek. Heb je een woning die nu een energielabel B heeft is dit bedrag € 10.000. Dit laatste bedrag geldt ook als jouw woning nu geen officieel energielabel heeft.

Je hoeft bij het afsluiten van je hypotheek nog niet precies te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Dat extra potje voor energiebesparende maatregelen noemen we het energiebespaarbudget.

 • Het bedrag blijft maximaal 15 maanden voor je klaarstaan in een bouwdepot. Je hebt 15 maanden de tijd om te bedenken welke maatregelen je wilt nemen. Gebruik je het geld niet? Dan lossen we het na die 15 maanden af op je hypotheek.
 • Heb je meer dan het vrijgestelde bedrag nodig voor verduurzamingsmaatregelen? Dan moet je al het geld dat je bovenop dat bedrag leent op basis van je inkomen kunnen betalen. Je mag nooit meer dan 106% van de marktwaarde van je woning lenen voor verduurzamingsmaatregelen.

Zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp?

Er zijn genoeg mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Je kan kiezen voor zonnepanelen waarmee je zelf energie opwekt. Of je huis verwarmen met een warmtepomp. Is dat iets te ingrijpend, maar maak je nog wel steeds gebruik van een oud beestje om je warmte op te wekken? Kijk dan of je de warmte op een betere manier binnen kunt houden door bijvoorbeeld de isolatie te verbeteren. Ook kan je een energieadviseur inschakelen die met je meekijkt waar er nog winst te behalen valt. Voor een energieadviseur en een persoonlijk rapport toegespitst op jouw situatie betaal je gemiddeld 300 euro.

“Kijk ook naar je verbruik. Misschien kan de verwarming wel een graadje lager als je een dikke trui aantrekt!”

Wat kosten mijn maatregelen?

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen je nog kunt nemen in je (nieuwe) woning? De tool Verbeter Je Huis van Milieu Centraal geeft je advies op maat op basis van je woningtype, gezinsgrootte en welke verduurzamende maatregelen al in de woning aanwezig zijn. Je ontdekt welke investeringen het meest opleveren tegen welke kosten, en je ziet meteen of je in aanmerking komt voor subsidies.

Doe de verbetercheck

Samen verduurzamen

Adine van Lekker Leven Met Minder werd in 2010 ‘wakker’ met een hypotheek van ruim 400.000 euro tegen een rente van 6%. Ze loste razendsnel ongeveer 70.000 euro af, minimaliseerde stevig en ze ging bewust kleiner wonen. Op haar platform lekkerlevenmetminder.nl deelt ze haar verhaal en geleerde lessen. Haar motto? Een gezonde relatie met geld creëren, zodat je volop vanuit overvloed kunt leven.

 

Ze koos voor een samenwerking met Robuust omdat ze verduurzaming van je huis en flexibele hypotheekvoorwaarden die rekening houden met jouw toekomst belangrijk vindt. Na het lezen van de blogs van Adine heb jij handvatten om op jouw manier een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld, terwijl je er zelf op het gebied van geld- en energiebesparing ook nog wat mee opschiet!