huis verduurzamen

Verduurzamen in elke ruimte in je huis

Adine Faber-Versluis

Lekker Leven Met Minder

3.5 minuten

Wanneer je het hebt over het verduurzamen van je huis, is het makkelijk om direct te denken aan isoleren, zonnepanelen en HR+++-glas. En hoewel je daarmee ook écht verschil maakt, zowel financieel als voor het milieu, kan zo’n project ook erg groot zijn om mee te beginnen. Gelukkig zijn er ook allerlei manieren om kleinschaliger te beginnen. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet, mét de investering en potentiële* besparing in je portemonnee.

* De besparing zal momenteel zelfs nóg hoger zijn, omdat de energieprijzen in de afgelopen periode sterk gestegen zijn. Waar relevant zijn we voor de berekening uitgegaan van een vierpersoonshuishouden in een standaard tussenwoning op basis van €2,52 voor 1 m3 gas en €0,588 per kWh stroom. Dit zijn de energieprijzen van dit moment (mei 2022).

Verduurzamen in het hart van het huis: de keuken

Laten we beginnen met verduurzamen in het hart van het huis, de keuken. Idealiter kook je daar natuurlijk op een inductiekookplaat. Die werkt op stroom, is veiliger dan gas en is makkelijk schoon te maken. Ook is het koken op inductie veel milieuvriendelijker (geen fossiele brandstoffen) en meer toekomst-proof (van het gas af). Een andere mooie besparing in de keuken is het gebruik van een goed geïsoleerde combi-kokendwaterkraan. Zo’n kraan verbruikt 50 procent minder energie dan een normale keukenboiler of je cv-ketel op zolder om water op temperatuur te houden. Ook bespaar je stroom voor al die keren dat je meer water kookt dan nodig is óf vergeet dat je de waterkoker überhaupt hebt aangezet en deze dus opnieuw mag aanzetten. En door een afzuigkap met recirculatiefilter te gebruiken, houd je de warmte van je huis beter binnen. Deze soort afzuigkap blaast de warme lucht niet naar buiten, maar maakt ‘m schoon en blaast de schone lucht vervolgens weer naar binnen. Zo stook je niet voor de mussen. Uiteraard werkt je afzuigkap sowieso het beste als je deze goed en regelmatig schoonmaakt.

Verbouw of vervang je liever nóg minder? Dan kun je ook kiezen voor slim koken. Kook bijvoorbeeld altijd met het deksel op de pan, dan gaat er driekwart minder warmte verloren dan wanneer je kookt zónder deksel op de pan. Zet de vlam of temperatuur lager zodra het water kookt en gebruik liever een wat te grote pan dan een te kleine pan. In dat laatste geval kan de warmte ook vooral langs de pan heen gaan. Gebruik daarnaast altijd weinig water en kies eens wat vaker voor eenpansgerechten. Des te minder pitten je gebruikt, des te lager je gasrekening. Ook interessant: een hooikist gebruiken of het gas al wat eerder uitzetten en het eten laten nagaren in de pan. Met al deze tips kun je ongeveer de helft van het gemiddelde gasverbruik in de keuken verminderen. Bonustip: kijk of je lampjes in de keuken (en in de afzuigkap!) nog vervangen kunnen worden door energiezuinige lampen.

Maatregel Besparing per jaar Benodigde eenmalige investering
Inductiekoken €150 (als je zonnepanelen hebt) €1.500 (inclusief pannen en extra groep in meterkast)
Combi-kokendwaterkraan €125 €1.500
Recirculatiefilter €200 €200
Slim koken €95 €0
Lampen vervangen €5 per lamp** €5 per lamp

** Deze besparing loopt zelfs nog verder op; een led-lamp gaat namelijk ruim 30 keer zo lang mee als een gemiddelde gloeilamp.

Verduurzamen in de badkamer en het toilet

Ook in de badkamer en in het toilet kun je je huis verduurzamen. Hier zit de verduurzaming ‘m vooral in bewust omgaan met water. Vanwege het water zelf, maar ook vanwege het gas dat nodig is om het water te verwarmen.

De makkelijkste manier om water te besparen, is door een waterbesparende douchekop te installeren en te kiezen voor waterbespaarders in de kraan. Dat is heel eenvoudig en je hebt er geen kluservaring voor nodig. Let er natuurlijk ook altijd op dat je de kraan na gebruik goed dichtdraait. Een lekkende kraan kan je zo een paar tientjes per jaar kosten.

Water besparen doe je ook op het toilet, door te zorgen voor een dubbel spoelsysteem. Hiermee kun je zelf bepalen of je het toilet met veel of met minder water wilt doorspoelen. Omdat het water niet eerst verwarmd wordt, is de financiële besparing minder groot. De 8.000 liter water die je met een dubbel spoelsysteem per jaar bespaart tikken vanuit milieuperspectief natuurlijk wél aan.

Maatregel Besparing per jaar Benodigde eenmalige investering
Besparende douchekop €200 €150
Spaarkranen/Waterbespaarder €10 €8
Bespaarknop op het toilet €11 €68
Maximaal 5 minuten douchen €200 €0

Verduurzamen in de woonkamer

Verduurzaming in de woonkamer heeft vaak een direct effect op je wooncomfort. Dat is fijn, want in die ruimte breng je waarschijnlijk veel tijd door. Dit is waarschijnlijk ook de ruimte die je het eerst verwarmt. Die warmte houd je beter binnen door bijvoorbeeld radiatorfolie te plaatsen en door regelmatig te ventileren. Als je in een huis leeft, kookt en doucht,  verhoog je de luchtvochtigheid. Door regelmatig te ventileren voorkom je dat deze vochtige lucht zich in je huis ophoopt, met alle gevolgen van dien. Zo kan te veel vocht in een huis bijvoorbeeld zorgen voor schimmel én het kan je gasrekening flink omhoog brengen. Vochtige lucht warmt namelijk veel minder snel op dan drogere, frisse lucht.

Het opwarmen van je woonkamer kun je doen met je cv of gaskachel, maar je kunt hier ook een pelletkachel voor gebruiken. Dit vraagt een investering, maar levert je wel een hele schone verbranding en veel gezelligheid op. Je kunt de investering van je pelletkachel helaas niet financieren met het verduurzamingsbudget via je hypotheek. Ook kun je hier op dit moment (mei 2022) geen subsidie voor aanvragen.

Kijk ook eens kritisch naar je elektrische apparaten, van lamp tot tv: wat kun je zuiniger maken en wat kun je helemaal uitschakelen?

Maatregel Besparing per jaar Benodigde eenmalige investering
Pelletkachel €300*** €3.500
Radiatorfolie €20 per vierkante meter €4 euro per vierkante meter
Gloeilampen vervangen voor LED-lampen €12 per lamp €5 per lamp
Haal apparaten van stand-by €80 €0
Thermostaat een graad lager €120 €0

*** Hierbij hebben we er rekening mee gehouden dat je wél pellets moet kopen.

Verduurzamen in de slaapkamer

We eindigen met de ruimte waar je mogelijk het minst te vinden bent, maar die tóch heel belangrijk is. Omdat je er tot rust komt, én omdat je er waarschijnlijk meerdere van in huis hebt. Los van zorgen voor goede muurisolatie en isolerende beglazing, is het hier erg belangrijk om goed te blijven ventileren. Dat is een stuk frisser en gezonder, maar heeft ook nog een andere reden. In de slaapkamer verliezen we zelf vocht; onder meer door te ademen en door te zweten. Als je je bedenkt dat dat elke nacht opnieuw zo is, begrijp je dat het gaat om veel vocht. En ook hier geldt weer: des te vochtiger de ruimte, des te meer moeite het kost om deze op te warmen.

Over dat opwarmen gesproken; je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen. Uit onderzoek blijkt dat het slapen in een koude slaapkamer veel voordelen heeft. Zo slaap je dieper en rustiger, houdt het je jong en verklein je de kans op bijvoorbeeld diabetes. En het bespaart je geld doordat je de ruimte niet hoeft te verwarmen.

Maatregel Besparing per jaar Benodigde eenmalige investering
Ventileren €10 €0
Niet verwarmen €50 €0

Wat wordt jouw eerste stap?

Zoals je ziet kun je op veel verschillende manieren je huis verduurzamen. Sommige maatregelen kun je direct doorvoeren, voor andere maatregelen is een investering nodig. Die investering hoeft niet altijd uit je spaargeld te komen; onder bepaalde voorwaarden kun je hiervoor ruimte maken binnen je hypotheek.

duurzaam-wonen