Verhuisregeling

Verhuis je gunstige rente mee

Verkoop je de woning? En wil je een andere woning kopen? Dan kan je de rente en de rest van de looptijd van je rentevaste periode, meenemen naar je nieuwe woning. Dit heet de verhuisregeling. Soms kan dit best voordelig voor je uitpakken wanneer je gaat verhuizen.

Voordelen verhuisregeling

De gunstige verhuisregeling van Robuust: verhuis je rente mee. Je onafhankelijke adviseur kan je meer vertellen over de verhuisregeling, en of het voor jou interessant is wanneer je wil verhuizen, nu of in de toekomst.

Stap 1

Gunstige rente verhuist mee

Als je nu een gunstige hypotheekrente hebt, dan kan je de rentevaste periode en de rente over het bedrag dat nog openstaat houden als je verhuist naar een nieuwe woning. Stuur ons een bericht, minimaal 30 dagen voor je het bedrag ontvangt over het oude huis waarmee je je oude hypotheek afbetaalt. Sluit je de nieuwe hypotheek af voordat je de oude hypotheek hebt terugbetaald? Dan verandert ook de rente van je oude hypotheek. Kijk bij de veelgestelde vragen voor meer uitleg.

Stap 2

6 maanden bedenktijd

Bij Robuust krijg je maar liefst zes maanden de tijd voor je een nieuwe hypotheekakte tekent. Als het langer dan zes maanden duurt, vervalt je recht op de meeneemregeling.

Stap 3

Hogere hypotheek

Is je nieuwe huis duurder dan de hypotheek die je nu nog hebt? Dan heb je een stuk extra hypotheek nodig. In dat geval moeten we eerst beoordelen of je deze hogere hypotheek kan krijgen. Voor het extra bedrag dat je leent, geldt de rente die je meeneemt niet. Daarvoor hanteren we de hypotheekrente van dat moment.

Stap 4

Wisselen van hypotheekvorm

Je meegenomen hypotheek loopt net zo lang als je huidige hypotheek. Je kunt de looptijd van je meegenomen hypotheek niet verlengen. Wel mag je ervoor kiezen om je hypotheekvorm om te zetten: van annuïtair naar lineair, of juist andersom.

Stap 5

Aanpassing risicoklasse

Wanneer je hypotheek van je volgende huis in dezelfde risicoklasse valt als die van je huidige hypotheek, dan verandert er niets. Kom je in een hogere risicoklasse? Dan kan ook de hoogte van de rente die je meeneemt veranderen. Of dit zo is lees je in je hypotheekaanbod dat je bij het afsluiten van de meeneemregeling van ons ontvangt.

Vind je adviseur


Veelgestelde vragen

  • Is er een verschil tussen de meeneemregeling en de verhuisregeling?

    Nee, deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar bij ons betekenen ze hetzelfde.

  • Als ik gebruik maak van de meeneemregeling, kan ik dan de looptijd van mijn hypotheek verlengen?

    Nee, je kunt de looptijd van je hypotheek niet verlengen. De einddatum van je hypotheek blijft hetzelfde. Je hypotheek heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. Als je jouw hypotheek voor 30 jaar hebt afgesloten en na 4 jaar verhuist dan verandert de einddatum van je hypotheek niet. De resterende looptijd is dan dus maximaal 26 jaar. Verhoog je je hypotheek? Dan geldt voor dit verhoogde deel wel een looptijd van maximaal 30 jaar.

  • Kan ik gebruik maken van de meeneemregeling als ik verhuis van een woning met een hypotheek mét NHG naar een woning met een hypotheek zónder NHG?

    Ja, dat kan. Je risicoklasse passen we dan wel aan. Hierdoor kan het ook gebeuren dat je een andere rente krijgt. Voor het bepalen van de rente van de nieuwe risicoklasse van je nieuwe hypotheek, kijken we naar de rentelijst die geldt voor je oude hypotheek. Het kan gebeuren dat er voor meerdere leningdelen andere rentelijsten gelden.

  • Kijken jullie ook naar mijn inkomen als ik gebruik wil maken van de meeneemregeling?

    Ja wij kijken opnieuw naar je inkomen. Wij voeren een inkomenstoeting uit want je moet opnieuw aan onze acceptatievoorwaarden voldoen. Dit zijn dezelfde acceptatievoorwaarden die wij voor nieuwe klanten gebruiken. Wij gebruiken voor klanten die gebruikmaken van de meeneemregeling dus geen andere toetsing. Is de overgebleven rentevaste periode van jouw bestaande hypotheek minder dan 10 jaar? Dan toetsen wij deze tegen de door de AFM wettelijk vastgesteld toetsrente. Zelfs als je op dit moment een lagere hypotheekrente betaalt. Kan je je nieuwe hypotheek met jouw inkomen hierdoor niet betalen? Dan is het misschien een optie om voor je oude hypotheek eerst gebruik te maken van rentemiddeling.

  • Moet ik mijn oude woning verkocht hebben voordat ik gebruik kan maken van de meeneemregeling?

    Nee, dat hoeft niet.

  • Wat gebeurt er met de rente van mijn oude hypotheek nadat mijn nieuwe hypotheek is gestart?

    Is je nieuwe hypotheek gestart, maar is je oude hypotheek nog niet terugbetaald? Dan ga je vanaf het moment dat je nieuwe hypotheek start een andere rente betalen over je oude hypotheek. Dit is een rente die hoort bij een rentevaste periode van 1 jaar. Omdat je oude woning binnen 2 jaar na de start van je nieuwe hypotheek verkocht moet zijn, krijg je na het aflopen van de eerste rentevaste periode weer een nieuwe rentevaste periode van 1 jaar.

  • Ik heb mijn oude hypotheek alleen afgesloten. Inmiddels heb ik een relatie waar ik mee ga samenwonen. Kan ik mijn nieuwe hypotheek met meeneemregeling samen met mijn nieuwe partner afsluiten?

    Ja, dat kan. Wij kijken wel of we het verantwoord vinden om een lening te verstrekken. Dit doen we op dezelfde manier als met iedereen die een nieuwe hypotheek wil afsluiten.

  • In welke documenten kan ik terugvinden wat ik met jullie heb afgesproken over de meeneemregeling?

    Informatie over afspraken die wij gemaakt hebben over de meeneemregeling vind je terug in je algemene voorwaarden en je hypotheekaanbod.

Bekijk alle 'Veelgestelde vragen'