rentevaste periode

Vaste of variabele rente?

Bij Robuust bieden we verschillende rentevaste periode aan. De hoogte van de rente is afhankelijk van de periode waarop je de rente vastzet en de risicoklasse waar je hypotheek in valt. Of je nu kiest voor vast of variabel, bij Robuust zorgen we dat je zo flexibel mogelijk kan zijn.

Actuele rente

Wat is een vaste rente?

Als je voor een vaste rente kiest, zet je de rente voor een bepaalde tijd vast. Ook al stijgt de rente op de markt (de marktrente), jouw rente blijft hetzelfde. De periode dat de rente voor jou gelijk blijft, noemen we de rentevaste periode. Omdat iedereen anders is, hebben we bij Robuust maar liefst 31 verschillende rentevaste periodes. Oplopend tot de maximale looptijd van dertig jaar.

Hypotheek berekenen

Wat is een variabele rente?

Je kan ook kiezen voor een variabele rente. Je kiest dan eigenlijk een rentevaste periode van 1 maand. Als deze variabele rente verandert, gebeurt dat op de eerste dag van de maand. De rente is gebaseerd op het actuele Euribor rentetarief. Het voordeel van een variabele rente is dat je maandbedrag daalt wanneer de rente daalt. Maar reken jezelf niet te rijk. Je betaalt natuurlijk ook meer wanneer de rente stijgt.

Wanneer je kiest voor variabele rente, kan je op elk moment overstappen op een vaste rente. Je kan dus ook kiezen voor een variabele rente wanneer je denkt dat de rente binnenkort nog zal dalen. Bespreek met je hypotheekadviseur wat het beste bij jouw situatie past.

Hypotheek berekenen

Lage rente, lange rentevaste periode

De vaste rente wordt vaak voor een langere periode vastgezet als de huidige rente laag staat. De kans is namelijk groot dat de marktrente weer zal stijgen en je wilt graag lang profiteren van de lage rente. Als je een lange rentevaste periode kiest blijft jouw rente voor die periode hetzelfde. De meest gekozen lange rentevaste periodes zijn 20 en 30 jaar.

Rentevaste periodes combineren

Bij Robuust kun je ervoor kiezen om verschillende rentevaste periodes te combineren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een gedeelte van je hypotheek voor langere of kortere tijd vast te zetten, of een gedeelte variabel in te steken.

Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat de huidige rente nog zal dalen, maar niet over het héle bedrag het risico wil lopen dat die plotseling toch stijgt. Of omdat je een gedeelte later met een andere hypotheek wil terugbetalen. Of omdat je een financiële meevaller verwacht en je hiermee een gedeelte van je hypotheek in een keer wil terugbetalen. Wat je reden ook is, bij Robuust geven we je de vrijheid. Overleg met je hypotheekadviseur wat bij jou past.

Vind je adviseur


Welke rentevasteperiode past bij mij?

Welke rentevaste periode je kiest, ligt niet alleen aan of de rente hoog of laag is. Het ligt ook aan jouw behoefte tot zekerheid. Als jij liever niet voor verrassingen komt te staan, kies je voor een langere periode. Vraag je hypotheekadviseur wat het beste past bij jouw situatie, de markt én je persoonlijkheid.

Rentemiddelen

Stel, je hebt een hypotheek met een vaste rente. Is de rente die je betaalt hoger dan de rente op dit moment? En heb je nog een poosje te gaan? Dan kan je bij Robuust een aanvraag doen tot rentemiddelen. Je krijgt dan tijdens je huidige rentevaste periode een aanbod voor een nieuwe rente en een nieuwe rentevaste periode. Want ook als je kiest voor zekerheid, geven we je bij Robuust graag de ruimte om je hypotheek aan te passen. Je doet je aanvraag via Mijn Robuust.
Rentemiddelen

Vragen over de Euribor rente

Stap 1

Wat is een Euribor rente?

Euribor is een afkorting voor Euro InterBank Offered Rate. De Euribor is het gemiddelde rentepercentage waartegen een aantal Europese banken geld aan elkaar lenen in euro’s. Je kunt de Euribor zien als een soort standaard. Dit wordt ook wel benchmark genoemd. De hoogte van de Euribor rente hangt af van de economische situatie in landen. Zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie. Dit zorgt ervoor dat de hoogte van de Euribor rente vaak verandert. De European Money Markets Institute (EMMI) bepaalt en publiceert elke dag de Euribor rentes op hun website. Je vindt de Euribor rente ook op de financiële pagina’s van veel kranten. Wij bepalen onze hypotheekrente aan de hand van de Euribor rente.

Stap 2

Hoe wordt jouw hypotheekrente bepaald?

De rente van jouw hypotheek bestaat uit een basisrente en variabele rente. De basisrente is de 1-maands Euribor rente. De basisrente wordt bepaald aan de hand van de Euribor. De variabele rente kan je opknippen in verschillende soorten kosten: Opslag voor kapitaalmarktomstandigheden, individuele risico-opslag, kosten dienstverlening en winstopslag. De basisrente en de variabele rente kunnen veranderen door de tijd heen. Als een of meerdere van bovengenoemde variabele kosten veranderen krijg je hierover van ons een bericht.

Stap 3

Wat zijn de laatste ontwikkelingen voor de Euribor?

De EMMI heeft de manier waarop de Euribor rente wordt vastgesteld aangepast. Door deze aanpassing mogen wij Euribor blijven gebruiken als basis om het rentepercentage van jouw Robuust hypotheek vast te stellen. Voor jou verandert er niets. Als Euribor komt te vervallen of als wij Euribor niet meer mogen gebruiken als benchmark, laten wij dit weten via de website van Robuust. Wij geven in dit geval ook aan hoe de rente vanaf dat moment wordt vastgesteld en wat je moet doen als je het daar niet mee eens bent.

Stap 4

Plan van aanpak vervanging Euribor benchmark

Wij hebben een plan van aanpak gemaakt hoe wij een vervangende benchmark kiezen. Hierin staat waar een eventueel nieuwe benchmark aan moet voldoen. Dit plan van aanpak download je via de knop hieronder.

Download plan van aanpak