Automatische renteaanpassing

Lagere hypotheek?

Bij Robuust passen we jouw risicoklasse automatisch aan wanneer je genoeg hebt terugbetaald. Zo kunnen je hypotheekrente en maandlasten tijdens de looptijd dalen, zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Lees op deze pagina alles over onze automatische renteaanpassing.

Automatische aanpassing risicoklasse

Wanneer je via Robuust een lineaire of annuïtaire hypotheek hebt, betaal je iedere maand een bedrag terug. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Door terug te betalen wordt je lening steeds lager en kan jouw hypotheek tijdens de looptijd in een lagere risicoklasse terechtkomen.

Als je tijdens de looptijd in aanmerking komt voor een lagere risicoklasse, dan plaatsen we je hypotheek automatisch in die lagere klasse. Je rente daalt automatisch mee. We noemen dit automatische renteaanpassing. Bij Robuust hoef je hier niets voor te doen en hiervoor rekenen we geen administratiekosten.

Wat is een risicoklasse?

De risicoklasse wordt bepaald door de verhouding tussen het geleende bedrag voor je woning en de marktwaarde van je woning. Dit bepaalt in welke risicoklasse je hypotheek valt. Bij Robuust werken we in totaal met tien risicoklassen. Als je een volledige hypotheek hebt afgesloten over de waarde van je woning, dan valt je hypotheek vaak in de hoogste klasse. Door (extra) terug te betalen, wordt de verhouding anders en het risico dat je de hypotheek niet terug kunt betalen wordt lager. Sluit je een lagere hypotheek af dan dat je woning waard is? Dan valt jouw hypotheek in een lagere risicoklasse omdat de kans kleiner is dat je jouw hypotheek niet helemaal kunt terugbetalen.

Extra terugbetalen

Wanneer je een extra bedrag terugbetaalt op je hypotheek, kun je ook in een lagere risicoklasse terechtkomen. Ook daar wil Robuust je maximaal van laten profiteren. Daarom past Robuust automatisch je risicoklasse aan bij een extra terugbetaling. Had je trouwens al gezien dat je bij Robuust 100% vergoedingsvrij kan terugbetalen met eigen geld? Dat kan dus dubbel voordelig uitpakken.

Meer over extra aflossen

Vraag je hypotheekadviseur naar meer informatie

Wanneer je zelf een bedrag inlegt bij de aankoop van je nieuwe huis, kan de hypotheek lager zijn dan de waarde van het huis. Daarmee valt je hypotheek in een lagere risicoklasse. Dit levert jou mogelijk een lagere rente op. Wil je weten welke rente jij gaat betalen voor jouw Robuust Hypotheek? Een adviseur kan je verder helpen.
Vind een adviseur
calcasa desktop taxatie

Stijgt de waarde van je woning?

Is je huis in waarde gestegen? Dan kan jouw hypotheek in een andere risicoklasse vallen. Dit kun je door ons laten beoordelen. Hiervoor lever je een recent taxatierapport aan vlak voor (6-8 weken) de vervaldatum van jouw rentevaste periode. Als je lening lager is dan 90% van je WOZ-waarde, mag je een WOZ-waarde aanleveren. Je mag ook een Calcasa Desktop Taxatie aanleveren. Lees hieronder de voorwaarden bij het aanleveren van een Desktop Taxatie. De aanpassing gaat pas in op de begindatum van je nieuwe rentevaste periode. Je betaalt hierover geen administratiekosten.

Voorwaarden Calcasa Desktop Taxatie

Wat is risico-opslag?

Er bestaat altijd een risico dat je bij verkoop van je huis je hypotheek niet kan terugbetalen. Daarom betaal je bij alle hypotheekaanbieders in Nederland bovenop de marktrente een beetje extra rente wanneer er een risico bestaat dat je je hypotheek niet kan terugbetalen. Dit heet risico-opslag. Bij NHG-hypotheken is het risico veel lager, want daar ben je tegen verzekerd. De risico-opslag gaat omlaag, zodra je hypotheek in een lagere risicoklasse valt. Hierdoor daalt je hypotheekrente ook.