Hypotheek voor ondernemers en ZZP’ers

We snappen ondernemers en hun dromen

Een mooi eerste jaar gedraaid en je droomhuis gevonden? Of ben je langer dan drie jaar bezig, zie je je bedrijf groeien en je inkomen dus ook? Bij Robuust kom je als ondernemer al vanaf je eerste jaarcijfers in aanmerking voor een hypotheek.

Wat is jouw situatie?

 • Startend ondernemer

  Al na een jaar nadat je voor jezelf bent begonnen een hypotheek t/m 90% van de marktwaarde van je nieuwe huis.
  Hypotheek berekenen
 • Al 3 jaar eigen baas

  Met het laatste boekjaar dat drie keer meetelt heb je vaker een hoger inkomen dat meetelt voor je maximale hypotheek.
  Hypotheek berekenen
 • Ondernemershypotheek met NHG

  Met NHG mag je t/m 100% van de waarde van de woning lenen.
  Hypotheek berekenen

Hypotheek voor ondernemers en ZZP'ers

Als je een hypotheek zonder NHG bij ons afsluit, wordt je inkomen bepaald over de winst van de afgelopen drie kalenderjaren. Maar we begrijpen bij Robuust best dat jij als ondernemer kan zijn gegroeid. Daar houden we rekening mee. De winst die jij twee kalenderjaren geleden hebt gemaakt, wordt één keer meegerekend. De winst van vorig kalenderjaar wordt twee keer meegerekend. En de winst van het afgelopen kalenderjaar? Die wordt maar liefst drie keer meegenomen. Dat betekent dat je laatste jaar net zo zwaar weegt als de twee jaren daarvoor!

Als je langer dan drie jaar onderneemt kan je tot maximaal 90% van de waarde van de woning lenen (niet-NHG). Soms kun je bij ons tot 100% van de waarde van je woning lenen. Dit is afhankelijk van je beroep. Verderop vind je welke beroepen dat zijn.

Maximale hypotheek berekenen

Een (versimpeld) rekenvoorbeeld

Hoe berekenen we je inkomen als ondernemer? Stel, je winst en de weging daarvan over de afgelopen drie boekjaren zijn als volgt:

2018: 30.000 (x 1 = 30.000)
2019: 40.000 (x 2 = 80.000)
2020: 60.000 (x 3 = 180.000)

Het totaalbedrag van 290.000 euro (30.000 + 80.000 + 180.000 euro) deel je door zes. In dit rekenvoorbeeld rekent Robuust dus met 48.333 euro als inkomen. Wanneer we een gewoon gemiddelde zouden nemen over de afgelopen drie jaar, dan rekent Robuust maar met 43.333 euro als inkomen. Dit scheelt aanzienlijk in wat je aan maximale hypotheek kunt krijgen. Let op: Bij NHG hypotheekaanvragen rekenen wij anders. Lees verderop meer over de beoordeling van het ondernemersinkomen voor een NHG hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Vind een adviseur


Startende ondernemers en een hypotheek

Wanneer de afgelopen cijfers en de prognoses rooskleurig zijn, dan zijn je kansen op een Robuust Hypotheek dat ook. Onderneem je minder dan drie jaar? Maar wel al minstens twaalf maanden? En wil je een hypotheek zonder NHG? Dan kun je in aanmerking komen voor een hypotheek bij Robuust op basis van je verwachte inkomen (prognose). Je laat een prognose voor het aankomende jaar opstellen bij een registeraccountant.

Let op: niet iedere boekhouder is een registeraccountant. Een registeraccountant staat ook zo ingeschreven bij de NBA en mag zich accountant noemen.

Een prognose is een voorspelling van jouw inkomen als zelfstandige voor het komende jaar. Het is gebaseerd op het vorige boekjaar, of de vorige boekjaren. Deze prognose mag niet minder zijn dan het laatste kalenderjaar. De registeraccountant moet dus niet de verwachting uitspreken dat je komend jaar minder gaat verdienen dan over het afgelopen jaar.

Wat is jouw prognose?

 • 1 tot 2 jaar zelfstandig

  Je kan bij Robuust een hypotheekaanvraag doen van maximaal 80% van de marktwaarde van je huis. We nemen 80% van het gemiddelde inkomen tot maximaal het inkomen uit de prognose mee voor de bepaling van je hypotheek.
 • 2 tot 3 jaar zelfstandig

  We rekenen met 90% van je gemiddelde inkomen tot maximaal het inkomen uit de prognose om je maximale hypotheek te bepalen. Je kan een hypotheekaanvraag doen van maximaal 90% van de marktwaarde van de woning.
 • Hypotheek berekenen

  Bereken hier je maximale hypotheek voor ondernemers.
  Maximale hypotheek berekenen

Ondernemers- hypotheek met NHG

Voor de berekening van een ondernemershypotheek met NHG telt het gemiddelde van de afgelopen drie boekjaren van je inkomen. Heb je in het laatste jaar minder verdiend dan over het gemiddelde van de afgelopen drie jaar? Dan telt het laatste jaar als inkomen. Ook moet je de cijfers inleveren van het lopende boekjaar. Die cijfers moeten in lijn zijn met het gemiddelde over de afgelopen drie jaar, of jouw laatste boekjaar wanneer dat lager is dan dat gemiddelde. Als ondernemer kom je al vanaf 12 maanden zelfstandig in aanmerking voor een NHG hypotheek.

Wil je als ondernemer een Robuust Hypotheek aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan mag je 100% van de waarde van de woning lenen. Bekijk de website van NHG voor de kostengrens.

Verklaring inkomen

Om als ondernemer een Robuust Hypotheek aan te vragen heb je een Inkomensverklaring Ondernemer nodig. Je kan de inkomensverklaring laten opstellen door een aantal rekenexperts. De rekenexpert beoordeelt jouw cijfers voor je hypotheekaanvraag. Informatie over deze rekenexperts en het doen van een aanvraag kan je vinden op de website van NHG. Op de inkomensverklaring staat het toetsinkomen. Daarmee berekenen wij jouw maximale hypotheek. Wil je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan heb je ook een inkomensverklaring nodig en onderneem je dezelfde stappen. Sociale uitkeringen tellen niet mee voor de NHG-inkomensverklaring.

De kosten voor een inkomensverklaring zijn minimaal 225 euro. De inkomensverklaring is maximaal zes maanden geldig. Je kan de aanvraag zelf doen of door jouw hypotheekadviseur laten doen.

100% van de waarde van de woning lenen

Vrij beroep of hypotheekaanvraag met NHG? Soms mag je tot 100% van de waarde van de woning lenen! Dat is het geval wanneer je een relevante specialistische vooropleiding op minimaal hbo- of wo-opleiding hebt afgerond in een van de volgende sectoren:

 1. (Fiscaal-)juridische dienstverlening
 2. Medische zorg
 3. Notaris- en gerechtsdeurwaarderspraktijk