voorbehoud van financiering

Voorbehoud van financiering laten varen

In de oververhitte woningmarkt hebben ze er wel over getwijfeld: hun voorbehoud van financiering loslaten. Inmiddels weten Jeannou (37) en Mariska (39) zeker dat ze daar toch aan vasthouden. Natuurlijk kijken ze ernaar uit om snel samen te wonen, maar het verliefde stel wil geen onverantwoorde risico’s lopen. Wij vroegen ze naar hun afwegingen.

Waarom twijfelden jullie over het voorbehoud?

Jeannou: “We werden een beetje moedeloos van onze huizenjacht. Hier in Hilversum komt er weinig op de markt. Als je iets ziet, moet je razendsnel zijn voor de bezichtiging en daarna meteen een sterk bod neerleggen. Mariska: “Er wordt fors overboden en verkoopmakelaars vertelden ons al een paar keer dat iemand zonder voorbehoud van financiering voorrang had gekregen. Toen zijn we gaan twijfelen.”

Hebben jullie je toen verder in verdiept bieden zonder voorbehoud van financiering?

Mariska: “Ja, we hebben het voorgelegd aan vrienden, de boekhouder van Jeannou en onze hypotheekadviseur. Die hebben ons naast het voordeel ook de nadelen laten zien.” Jeannou: “Het is zeker lekker om een voorsprong te hebben op andere kopers. Zonder voorbehoud van financiering heb je een streepje voor, omdat verkopers sneller en met meer zekerheid de deal kunnen sluiten. Ze hebben dan de garantie dat je de financiering voor elkaar krijgt en kunnen het huis direct verkopen. Maar voor kopers kleven er flinke risico’s aan, ontdekten we.”

Wat zijn die risico’s voor jullie?

Mariska: “Voor ons is het best spannend om de financiering rond te krijgen. Ik ben in loondienst als beleidsmedewerker bij de gemeente, maar Jeannou is zelfstandig fotograaf met goede en minder goede jaren. We hebben helaas ook geen bergen eigen geld. Jammer, want dat zou het makkelijker maken.” Jeannou: “We hebben ons laten voorrekenen dat we best wat te besteden hebben. Toch blijft er een risico. Als mijn inkomen lager uitpakt dan we hebben ingeschat, krijgen we misschien niet de hypotheek die we nodig hebben. Als dan onze handtekeningen al onder het koopcontract staan, hebben we een probleem.”

“Toch blijft er een risico. Als mijn inkomen lager uitpakt dan we hebben ingeschat, krijgen we misschien niet de hypotheek die we nodig hebben. Als dan onze handtekeningen al onder het koopcontract staan, hebben we een probleem.”

Hoe groot is dat probleem?

Jeannou: “Nou, behoorlijk groot. Je betaalt dan alsnog 10% van de koopsom als boete. Voor het huis dat wij zoeken, is de gemiddelde vraagprijs nu al bijna 500.000 euro. Ook omdat ik een kleine fotostudio aan huis wil. Reken maar uit: we zouden dan 50.000 euro boete moeten betalen. Dat bedrag hebben we niet, dus dan moeten we het lenen.” Mariska: “Geld waar je dus níets voor terugkrijgt, behalve een BKR-registratie voor de lening. Waardoor een huis financieren nóg moeilijker wordt. Met dat schrikbeeld hebben we besloten om het gewoon via de veilige weg te doen en wel het voorbehoud van financiering te maken. Als we nu iets vinden, geeft dat ons zo’n zes weken de tijd om de hypotheek op een goede manier geregeld te krijgen.”

Houden jullie hoop dat het zo lukt?

Jeannou: “Oh, zeker! We weten dat het lastig is, maar we moeten gewoon een beetje mazzel hebben. Met het voorbehoud van financiering hebben we in ieder geval geen zorgen over een forse boete en een dikke schuld op onze naam. We gaan nu een aankoopmakelaar in de arm nemen: die ziet meer dan wij en verkopers geven kopers met een makelaar ook meer vertrouwen, hoorden we van vrienden.” Mariska: “In deze gekke huizenmarkt moet je gewoon iets meer geduld hebben. Samenwonen is een droom, maar we moeten niet vergeten ook nu al van elkaar te genieten. Dan maar wat meer logeerpartijen.”

Nieuwsgierig naar wat je maximaal kunt lenen voor je nieuwe huis?

Maximale hypotheek berekenen