hoe koop je een huis

Hoe koop je een huis? Met deze tips laat jij je niet gek maken.

Dat er sprake is van drukte op de huizenmarkt is je vast niet ontgaan. De komende zes jaar moeten er jaarlijks zo’n 75.000 woningen worden gebouwd om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Yaiks! Dat is niet niks. Het maakt het soms knap lastig om positief te blijven wanneer je juist nu op zoek bent naar een koophuis. En hoe koop je een huis dan eigenlijk? Geen nood. Met deze tips ga je niet bij de pakken neerzitten.

Tip 1: Hou je wensen voor ogen bij drukte op de huizenmarkt

Als je op jacht bent naar een koophuis, heb je vast wel een duidelijk beeld van wat je precies zoekt. Met die drukte op de overspannen huizenmarkt denk je misschien al snel dat je die uitgebreide wensenlijst moet inkorten. Je schaaft je wensen hier en daar wat bij. Maar let op: voorkom dat je een huis koopt wat teveel afwijkt van je wensen. Selecteer een aantal non-negotiables op je wensenlijst. Dat zijn eisen waar jouw droomhuis sowieso aan moet voldoen. Maak daarnaast een lijstje met dingen die je heel fijn zou vinden, maar misschien door de vingers wilt zien. Dat maakt het zoeken makkelijker en zo voorkom je dat je straks iets kiest wat niet aansluit bij jouw basiswensen.

Tip 2: Durf verder te denken

Het is ook nuttig om na te denken over alternatieven die jouw kansen op de huizenmarkt vergroten. Zou je er bijvoorbeeld voor openstaan om samen met een vriend(in) een huis te kopen, zodat het totale woningbudget groter wordt? Of is het een alternatief om je zoekgebied wat uit te breiden? Je zou niet de eerste zijn die besluit om de randstad te verlaten voor een huis daarbuiten. Ga eens na waar jouw grenzen en alternatieven liggen. Misschien kom je tot verrassende inzichten!

Tip 3: Koop liever niet zonder te kijken

In steden als Amsterdam en Rotterdam komt het steeds vaker voor dat mensen een bod uitbrengen op een huis, zonder het gezien te hebben. Hoe koop je een huis? Nou, zo dus niet. Vaak kopen mensen ook nog zonder voorbehoud van financiering. Het voelt misschien als de enige manier om überhaupt nog kans te maken, maar de risico’s die deze handelswijze met zich mee brengt zijn groot. We schreven hier al eens een blog over. Natuurlijk, het kan ook goed uitpakken, maar wat als het slecht uitpakt? Dan ben je in ieder geval heel veel geld verloren. Kan en wil je dat risico lopen?

Tip 4: Neem gerust een pauze, maar geef niet op

Door alle berichten over de gekte op de huizenmarkt raak je soms een beetje moedeloos. Nadat je het meerdere keren niet geworden bent denk je misschien: laat maar, ik reageer niet eens want het zal toch al weg zijn. Maar besef je dat veel mensen zo denken. En dat is precies waar jij je slag kan slaan. Geef dus niet op. Er staan nog steeds huizen te koop. Mensen kopen nog steeds huizen. De kans dat het lukt is altijd aanwezig. Hoe koop je een huis? Door soms een kleine break in te lassen, zodat je weer even op kan laden. En dan, chop chop, de markt weer op! Misschien is jouw droomhuis een stuk dichterbij dan je denkt.

Als je op zoek bent naar een huis is het altijd slim om je vooraf goed te laten informeren over de financiële mogelijkheden die je hebt. Gebruik de handige locator om een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt te vinden.

Vind jouw adviseur