Wat mag lekker wonen kosten? Sofie en Marcel berekenen hun vaste lasten

Dat wonen meer kost dan de maandlast van de hypotheek, wisten ze natuurlijk. Bij het kijken naar een nieuw huis buigen Sofia (38) en Marcel (41) zich over hun héle huishoudboekje en vaste lasten. De stijgende energieprijs, onderhoudskosten, verschillende hypotheekvormen: ze willen alles doorrekenen om precies te weten waar ze straks aan toe zijn. Wij vroegen ze naar hun berekeningen.

 

Waarom zijn jullie in de vaste lasten gedoken?

Marcel: “Een huis kopen is de grootste aankoop die je doet en dan wil je alles goed op een rijtje hebben. Voor lekker wonen hebben we veel over, maar we willen zeker weten dat we straks zorgeloos kunnen leven.” Sofia: “Ik doe administratief werk, dus ik ben een pietje-precies. En Marcel zit in de logistiek en houdt van plannen. Een huis kopen is spannend en door te gaan rekenen krijgen we rust en overzicht.”

 

Wat hebben jullie allemaal op een rijtje gezet?

Marcel: “Eigenlijk alles wat met wonen te maken heeft. Het is onze manier om grip te krijgen op wat je allemaal hoort over stijgende energieprijzen, groeiende inflatie, de lastige huizenmarkt en onzekerheid rond corona. Wij laten ons niet gek maken, maar proberen nuchter afwegingen te maken.” Sofia: “We wilden onze totale vaste lasten in kaart hebben. We lazen over de 50-30-20 regel van het NIBUD, waarbij je de helft van je inkomen voor vaste lasten en boodschappen gebruikt, 30% voor persoonlijke zaken als kleding, uitgaan en de auto en dan 20% spaart. Dat is ons uitgangspunt geworden bij de berekeningen.”

 

Welke rol speelde de hypotheek in het geheel?

Marcel: “We zijn gestart met het bepalen van onze maximale hypotheek. Op de site van Robuust hebben we die online berekend. Daarna zijn we gaan kijken naar het soort hypotheek, want die bepaalt je maandlast.” Sofia: “We gaan uit van een totaal annuïtaire hypotheek. Daarbij blijft de bruto maandlast elke maand hetzelfde, zodat we weten waar we aan toe zijn.” Marcel: “Je hebt dan aan het begin meer renteaftrek, zodat we starten met een wat lagere netto maandlast. Dat vinden we fijn, want dan hebben we wat meer ruimte voor de inrichting en andere kosten na de verhuizing.”

Hoe kijken jullie naar andere vaste lasten?

Sofia: “Over de stijgende energieprijzen maakten we ons wel een klein beetje zorgen. Daarom letten we goed op het energielabel van de huizen die we bekijken. Liefst zo groen mogelijk!” Marcel: “Heeft een huis dat we zien een minder gunstig label, dan kijken we of we iets kunnen met bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. We begrepen dat je je hypotheek tot maximaal 6% van de woningwaarde kunt verhogen om energiebesparende maatregelen meteen mee te financieren. Dan hebben we veel minder zorgen over energieprijzen.” Sofia: “Naast gas en elektra hebben we ook gekeken naar bijvoorbeeld verzekeringen en onderhoudskosten voor het huis.”

 

Wat leverden jullie rekensommen op?

Marcel: “Nou, we hebben nu veel meer inzicht in wat we maandelijks kwijt zijn aan een nieuw huis. En dus ook in wat we overhouden voor vakanties en om te sparen bijvoorbeeld. En het helpt ons in de zoektocht naar een huis: we weten nu precies in welke prijscategorie we kunnen kijken.” Sofia: “Onze dochter is nu tien en die wil straks natuurlijk studeren. Alle uitgaven in beeld hebben geeft ons de rust dat we haar straks alles kunnen geven wat ze nodig heeft. Los daarvan was het leuk om samen te rekenen aan de keukentafel. Je maakt dan de stap naar een nieuw huis heel concreet. Wij kregen er echt energie van!”

 

Maandoverzicht Sofia en Marcel

Inkomsten (per maand) Uitgaven (per maand)
Netto salaris Marcel €2.150 Hypotheeklasten €1.100
Netto salaris Sofia €1.800 Gas, water, elektra €150
Verzekeringen €250
Onderhoud €75
Boodschappen €400
Kleding €200
Auto €600
Abonnementen €50
Uit eten en uitjes €300
Sparen en onvoorziene uitgaven €825
Totaal €3.950 Totaal €3.950

Wil jij net zoals Marcel en Sofia grip krijgen op je financiële situatie voordat je de koopmarkt op gaat? Berekenen wat je maximaal kunt lenen voor je nieuwe huis. Binnen een paar stappen weet je meer!