Een huis kopen als ondernemer. Kan dat?

Een huis kopen als ondernemer en het krijgen van een hypotheek was lange tijd iets voor de ‘lucky few’. Als startende ondernemer leek het verkrijgen van een hypotheek lange tijd zelfs een mission impossible. Gelukkig is er de laatste jaren veel veranderd op dat gebied en zijn er steeds meer hypotheekvertrekkers die hun regels voor (startende) ondernemers hebben versoepeld.

Hypotheek voor ondernemers: waar let de hypotheekverstrekker op?

Of je nu ondernemer of in loondienst bent, de hypotheekverstrekker wil zien of je de vaste lasten ook echt kan betalen. Logisch! Dat wil je zelf toch ook graag? Om dit goed te kunnen berekenen, wordt er standaard gekeken naar de gemiddelde nettowinst van de afgelopen drie jaar. En dat gemiddelde nemen ze als ‘toetsinkomen’ (het inkomen waarmee de mogelijke hoogte van je hypotheek wordt berekend). Was je nettowinst in het laatste jaar lager dan het gemiddelde? Dan wordt je toetsinkomen verlaagd naar dat bedrag. Denk je nu: never mind, want ik ben nog geen drie jaar aan het ondernemen? Stop dan nog niet met lezen, want ook voor ondernemingen die nog geen drie jaar bestaan zijn er hypotheekmogelijkheden gekomen.

Minder dan drie jaar ondernemer? Ook dan een hypotheek voor ondernemers.

Er zijn steeds meer hypotheekverstrekkers die breder kijken dan alleen de nettowinst van de afgelopen drie jaar. We geven je twee voorbeelden:

Onderbouwde prognose

Een goed onderbouwde prognose voor de komende jaren (minimaal één jaar), waarin je laat zien hoeveel winst je verwacht te gaan maken. Misschien heb je al een aantal definitieve opdrachten voor een langere periode of kun je aanneembaar maken dat een product of samenwerking de stijgende omzetlijn zal doorzetten. Zorg wel dat je deze prognose door een deskundige, bijvoorbeeld je accountant, laat opstellen. Dat is vaak een vereiste en het helpt jezelf ook om jouw toekomstig inkomen goed in kaart te brengen.

Verdiencapaciteit

Een ander punt waar vaak naar gekeken wordt is jouw verdiencapaciteit: als je de afgelopen jaren eenzelfde inkomen in loondienst hebt kunnen verdienen, is het aannemelijk dat je dat ook weer zou kunnen verdienen als je bedrijf toch niet het succes wordt dat je ervan had gehoopt.

De voorwaarden en mogelijkheden voor startende ondernemers verschillen sterk. Sommige verstrekkers financieren niet 100% van de woningwaarde. Anderen nemen een percentage van je inkomen mee voor de berekening van de maximale hoogte van je hypotheek. En soms wordt Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als een vereiste gezien.

Een hypotheek voor ondernemers afsluiten met NHG: dat kan!

Sinds december 2016 is een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ook mogelijk voor startende ondernemers. Sinds die tijd wordt er namelijk gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en dat hoeft niet allemaal uit je bedrijf te komen. Misschien heb je in de afgelopen drie jaar bijvoorbeeld twee jaar inkomen uit loondienst gehad en één jaar uit je bedrijf. Dan wordt daar het gemiddelde op gebaseerd.

Zo zie je maar, ook voor de startende ondernemers zijn er genoeg mogelijkheden. Begin eens met het inwinnen van advies bij een onafhankelijke adviseur die verschillende aanbieders kent. Via de locator vind je onafhankelijke, aangesloten adviseurs bij jou in de buurt. Easy does it! Succes!

Hoe zit het bij Robuust Hypotheken

Wanneer je minstens twaalf maanden onderneemt, kun je bij Robuust al een hypotheek voor ondernemers aanvragen. Je hebt hiervoor een prognose nodig voor het komende jaar. Een prognose is een voorspelling van jouw inkomen voor het komende jaar en kan je laten opstellen bij een registeraccountant.

Ben je één tot twee jaar zelfstandig ondernemer? Dan kan je bij Robuust een aanvraag doen van maximaal 80% van de marktwaarde. Wij nemen dan 80% van het inkomen mee voor bepaling van je maximale hypotheek.

Ben je twee of drie jaar zelfstandig? Dan nemen we 90% van je inkomen mee en kun je een aanvraag doen van maximaal 90% van de marktwaarde.

Kom je in aanmerking voor NHG? Dan kun je bij Robuust een aanvraag doen van 100% van de marktwaarde. Je inkomen wordt dan voor 100% meegenomen.

Vind jouw adviseur