Kan ik mijn hypotheek oversluiten zonder boete te betalen?

Jeanne Viergever

3 minuten

Hypotheken die tegen een rente van 4% of 5% zijn afgesloten. Dit was heel normaal. Met een lage marktrente is het goed te begrijpen dat jij wilt overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Deze kan jou misschien wel een lagere rente bieden waardoor je maandlasten flink kunnen dalen. Staat je rente nog voor een bepaalde periode vast? Dan moet je een vergoeding (ook wel bekend als boete) betalen aan je huidige geldverstrekker als de marktrente lager is dan de huidige rente die je betaalt. Je breekt namelijk je huidige contract open waardoor de geldverstrekker rente misloopt. Maar is die vergoeding eigenlijk fiscaal aftrekbaar? En kan je ook je hypotheek oversluiten zonder boete? Je leest er meer over in deze blog.

Hypotheek oversluiten mét vergoeding

Je betaalt een vergoeding als je je hypotheek gaat oversluiten naar een andere geldverstrekker als:

  • Je het huidige contract openbreekt waardoor de geldverstrekker van je huidige hypotheek rente misloopt; en
  • De marktrente lager is dan de rente die je nu betaalt voor je lopende hypotheek.

De vergoeding bij het oversluiten kan misschien afschrikken omdat dit bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s. Niet iedereen heeft dat zomaar op zijn spaarrekening staan. Maar er zijn oplossingen voor te bedenken. Bijvoorbeeld door je hypotheek te verhogen en de vergoeding mee te financieren.

Toch kan jouw uiteindelijke rentevoordeel (met de huidige lage rentestand) misschien wel opwegen tegen de vergoeding die je betaalt bij het oversluiten van je hypotheek. Ga naar je adviseur om de kosten en besparingen op een rijtje te zetten en te zien of oversluiten in jouw situatie voordelig kan uitpakken. Of vul onze oversluittool in om een eerste indicatie te krijgen hoeveel jouw maandlasten kunnen dalen en welke vergoeding je moet betalen aan je huidige geldverstrekker als je jouw hypotheek oversluit naar Robuust.

 

Is de vergoeding bij oversluiten van je hypotheek aftrekbaar?

Ja, de vergoeding die je betaalt bij het oversluiten van je hypotheek is in veel gevallen aftrekbaar. Je mag de vergoeding dan aftrekken bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je trekt het bedrag in een keer af in je belastingaangifte over het jaar waarin je de vergoeding hebt betaald. Meer informatie over de aftrekbaarheid van de betaalde vergoeding bij het oversluiten van je hypotheek vind je op de website van de Belastingdienst.

Hypotheek oversluiten: vergoeding meefinancieren

Kun je de vergoeding niet met eigen geld betalen? Dan kun je ervoor kiezen om de vergoeding bij het oversluiten van je hypotheek mee te financieren. Je verhoogt hiervoor je hypotheek bij het oversluiten om de vergoeding te kunnen betalen. Er zijn twee voorwaarden voor het meefinancieren van de vergoeding bij oversluiten:

  • Je moet voldoende overwaarde op je woning hebben, minimaal de hoogte van het bedrag van de vergoeding. De waarde van je woning moet dus hoger zijn dan de hoogte van je hypotheek.
  • Je moet de hogere hypotheek op basis van je inkomen en openstaande schulden kunnen betalen.

Als je de vergoeding meefinanciert met je hypotheek mag je de vergoeding meestal aftrekken bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Alleen de hypotheekrente die je over de verhoging betaalt is niet fiscaal aftrekbaar. Je sluit namelijk een box III lening.

Hypotheek oversluiten zónder boete (vergoeding)

Er zijn twee situaties waarin je jouw hypotheek kan oversluiten zonder een vergoeding te betalen:

  • Als de marktrente hoger is dan de rente die je nu betaalt voor je lopende hypotheek.
  • Aan het einde van de rentevaste periode van je lopende hypotheek. Als de rentevaste periode van jouw hypotheek is afgelopen krijg je een voorstel met nieuwe rente van jouw geldverstrekker. Soms is het voordeliger om op dit moment over te stappen naar een andere geldverstrekker, omdat je daar bijvoorbeeld een lagere rente kunt krijgen. Of je kunt een hypotheek afsluiten tegen betere voorwaarden. Je mag dan aan het einde van de rentevaste periode je hypotheek oversluiten zonder vergoeding te betalen.

Kan je je hypotheek oversluiten zonder boete (vergoeding)? Verdiep je dan eens in de verschillende hypotheekverstrekkers en bespreek jouw situatie met je adviseur. Zo kies jij samen met je adviseur de hypotheek die het beste bij jou past.

Past jouw hypotheek niet meer bij je? En ben je na het lezen van deze blog overtuigd dat jij je hypotheek wilt oversluiten? Dan is het hoog tijd om over te stappen naar Robuust.