Je hypotheek oversluiten én verduurzamen

Het antwoord op de vraag of je hypotheek oversluiten verstandig is, is voor iedereen anders. Manon en Jeffrey uit Schin op Geul, allebei 40, keken al een tijdje jaloers naar de lage rente. Ze besloten om hun hypotheek over te sluiten, ondanks de vergoeding voor vervroegd aflossen. Dat deden ze weloverwogen. Wij vroegen ze naar hun beweegredenen.

Wat zette jullie aan het denken om je hypotheek over te sluiten?

Manon: “We zagen al een tijd hoe laag de rentestand was. En hoorden van vrienden die verhuisden jaloersmakende percentages voor hun nieuwe hypotheek. Toen gingen we ons wel afvragen wat we konden doen.” Jeffrey: “Onze bestaande hypotheek sloten we af in 2010. Voor 20 jaar en tegen bijna 6% rente. Ruim het dubbele van de hypotheekrente die we van vrienden hoorden.”

Was jullie besluit snel genomen?

Jeffrey: “Nou, niet echt. We wilden het eerst goed uitzoeken. Kijk, als je rentevaste periode toch afloopt is het makkelijk. Of als je gaat verhuizen, want dan kun je een nieuwe hypotheek afsluiten zonder vergoeding te betalen voor het openbreken van je bestaande contract. Maar dat gold voor ons niet.” Manon: “Onze rentevaste periode is nog niet op z’n eind en verhuisplannen hadden we zeker niet: we zijn nog steeds heel erg verliefd op ons huis. En pas aan het einde van de rentevaste periode oversluiten, over 9 jaar pas, zagen we niet zitten. Dan kan de situatie op de huizenmarkt weer heel anders zijn.”

Woog het voordeel van oversluiten op tegen de kosten?

Jeffrey: “In ons geval wel! Natuurlijk, je betaalt de geldverstrekker een flinke vergoeding voor het openbreken van je hypotheek. Maar toen we dat samen met onze hypotheekadviseur gingen afzetten tegen het rentevoordeel en de daling in onze maandlasten, bleek dat we het vrij snel terugverdienen.” Manon: “We konden de oversluitkosten en vergoeding voor vervroegd terugbetalen ook meenemen in de nieuwe hypotheek. Het scheelt als je het zo kunt uitsmeren. Je hoeft dan niet in een klap een hoop geld in te leveren. Eind vorig jaar hakten we de knoop door om over te sluiten. De rente stond toen historisch laag en we hadden de verwachting dat die misschien weer ging stijgen.”

Houden jullie na het oversluiten ongeveer dezelfde hypotheek?

Manon: “De aflossingsvorm (annuïteitenhypotheek en een deel aflossingsvrij) is hetzelfde gebleven. Met deze lage rente hebben we er wel voor gekozen de hypotheek iets te verhogen. Dat kon makkelijk, want ik ben weer voltijds gaan werken en Jeffrey heeft een beter betaalde baan. We hebben dus meer te besteden. En door de gestegen huizenprijzen hebben we inmiddels ook best een aardige overwaarde waardoor er ruimte was om de hypotheek te verhogen.” Jeffrey: “Die extra hypotheek gebruiken we voor de vergoeding voor vervroegd aflossen én om ons huis te verduurzamen. Dat wilden we al heel lang.”

Wat gaan jullie allemaal verduurzamen in het huis?

Jeffrey: “We gaan alle muren, de vloeren en het dak goed isoleren. Dat is nooit gebeurd. En het plat dak van onze aanbouw is een mooie plek voor zeker twaalf zonnepanelen. Dat is onze bijdrage aan een beter milieu én het brengt straks onze maandlasten omlaag omdat we minder stookkosten hebben.” Manon: “Achteraf gezien hebben we precies op het goede moment gekozen voor oversluiten. De rente gaat nu weer langzaam stijgen.” Jeffrey: “We hebben de komende 20 jaar een lagere maandlast en een duurzamer huis. Echt heel fijn!”

Wil jij net zoals Manon en Jeffrey ontdekken over het oversluiten van je hypotheek interessant voor je is? Berekenen dan direct online met onze oversluittool wat een nieuwe hypotheek bij Robuust oplevert. Doe er je voordeel mee!