Een hypotheek van Robuust voor startende ondernemers

Vrijheid als ondernemer, vrijheid in je hypotheek. Al vanaf de eerste jaarcijfers

Een mooi eerste jaar gedraaid en je droomhuis gevonden?

Bij Robuust komen ook startende ondernemers in aanmerking voor een hypotheek. Wanneer de afgelopen cijfers en de prognoses rooskleurig zijn, dan zijn je kansen op een Robuust Hypotheek dat ook.

Wanneer je minder dan drie jaar onderneemt, maar wel al minstens twaalf maanden onderneemt en daarover cijfers kan overleggen, dan kun je in aanmerking komen voor een hypotheek bij Robuust op basis van je verwachte inkomen. 

Onderneem je langer dan drie jaar? Kijk dan op bij onze pagina voor ondernemers langer dan drie jaar.

Startende ondernemers en een hypotheek bij Robuust

Een startende ondernemer kan voor een hypotheek in aanmerking komen door een prognose op te laten stellen voor het aankomende jaar. Dat doe je bij een registeraccountant. Let op: niet iedere boekhouder is een registeraccountant. Een registeraccountant staat ook zo ingeschreven bij de NBA en mag zich accountant noemen.

Een prognose is een voorspelling van jouw inkomen als zelfstandige voor het komende jaar. Het is gebaseerd op het vorige boekjaar, of de vorige boekjaren. Deze prognose mag niet minder zijn dan het laatste kalenderjaar. De registeraccountant moet dus niet de verwachting uitspreken dat je komend jaar minder gaat verdienen dan over het afgelopen jaar.

Maximale financiering als startende ondernemer

Wanneer je een goedgekeurde prognose kan overleggen en je bent één tot twee jaar zelfstandig ondernemer, dan kun je bij Robuust een aanvraag doen van maximaal 80% van de marktwaarde. We nemen dan 80% van het toetsinkomen mee voor bepaling van je maximale hypotheek. Ben je twee of drie jaar zelfstandig? Dan wordt 90% van je prognose aangemerkt als toetsingsinkomen. Dan kun je een aanvraag doen van maximaal 90% van de marktwaarde voor een Robuust hypotheek.

Hypotheek zonder vast contract?

Onze vlogger Joshua zoekt het voor je uit!

Deze video kan je bekijken als je de cookievoorkeuren aanpast en ‘voorkeuren’ aanvinkt.

Wijzig cookieinstellingen

Inkomensverklaring Ondernemer

Wil je als ondernemer een Robuust Hypotheek aanvragen? Dan moet je een inkomensverklaring kunnen overleggen. Je kan je cijfers alleen laten beoordelen bij een van de aangewezen 'rekenexperts'. Informatie over deze rekenexperts en het doen van een aanvraag kan je vinden op de website van NHG. Let op: dit geldt ook voor een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie. Op de inkomensverklaring staat het toetsinkomen. Dat hebben wij nodig om je maximale hypotheek te berekenen.

Ondernemers en een hypotheek met NHG

Past een Robuust Hypotheek met daarbij Nationale Hypotheekgarantie (NHG) meer bij jou? Dat kan in 2020 tot de algemene kostengrens van 310.000 euro. Daarvoor moet je een inkomensverklaring kunnen overleggen. Dit kan je alleen op laten stellen bij een van de daarvoor aangewezen rekenexperts. Informatie over deze rekenexperts en het doen van een aanvraag kan je vinden op de website van NHG.

Beoordeling inkomensverklaring NHG

Voor de beoordeling van jouw inkomen tellen de afgelopen drie jaren mee. Dus ook als je daarvan een gedeelte in dienstverband hebt gezeten of als er sprake is van ‘winst uit overige werkzaamheden’. Wanneer je in de afgelopen drie jaar een jaar geen inkomen hebt gehad, dan kan je alsnog in aanmerking komen voor NHG. Je gemiddelde inkomen wordt dan alsnog over de afgelopen drie kalenderjaren berekend. Een andere voorwaarde is dat je minstens een jaar zelfstandig ondernemer bent.

Let op: ook wanneer je meer dan een jaar alleen WW ontving en verder geen inkomen had, kom je niet in aanmerking voor NHG. Sociale uitkeringen tellen namelijk niet mee voor de NHG-inkomensverklaring. Dat betekent ook dat bijvoorbeeld WaJong, Kinderbijslag en AOW niet meetellen in de beoordeling van je inkomen.

Voor de berekening telt het gemiddelde van de afgelopen drie boekjaren van je inkomen. Heb je in het laatste jaar minder verdiend dan over het gemiddelde van de afgelopen drie jaar? Dan telt het laatste jaar als inkomen. Daarnaast moet je ook de cijfers inleveren van het lopende boekjaar. Die cijfers moeten in lijn zijn met het gemiddelde over de afgelopen drie jaar, of jouw laatste boekjaar wanneer dat lager is dan dat gemiddelde.

Kosten inkomensverklaring NHG

De kosten voor een inkomensverklaring voor een NHG-aanvraag zijn minimaal 225 euro en is maximaal zes maanden geldig. Je kan de aanvraag zelf of door jouw hypotheekadviseur laten doen.