Een hypotheek van Robuust voor startende ondernemers

Vrijheid als ondernemer, vrijheid in je hypotheek. Al vanaf de eerste jaarcijfers

Een mooi eerste jaar gedraaid en je droomhuis gevonden? Bij Robuust komen ook startende ondernemers in aanmerking voor een hypotheek. Wanneer de afgelopen cijfers en de prognoses rooskleurig zijn, dan zijn je kansen op een Robuust Hypotheek dat ook. Onderneem je minder dan drie jaar? Maar wel al minstens twaalf maanden? Dan kun je in aanmerking komen voor een hypotheek bij Robuust op basis van je verwachte inkomen (prognose).

Startende ondernemers en een hypotheek bij Robuust

Een startende ondernemer kan voor een hypotheek in aanmerking komen door een prognose op te laten stellen voor het aankomende jaar. Dat doe je bij een registeraccountant. Let op: niet iedere boekhouder is een registeraccountant. Een registeraccountant staat ook zo ingeschreven bij de NBA en mag zich accountant noemen.

Een prognose is een voorspelling van jouw inkomen als zelfstandige voor het komende jaar. Het is gebaseerd op het vorige boekjaar, of de vorige boekjaren. Deze prognose mag niet minder zijn dan het laatste kalenderjaar. De registeraccountant moet dus niet de verwachting uitspreken dat je komend jaar minder gaat verdienen dan over het afgelopen jaar.

Een tot twee jaar zelfstandig ondernemer

Je kunt bij Robuust een aanvraag doen van maximaal 80% van de marktwaarde. We nemen dan 80% van het gemiddelde inkomen tot maximaal het inkomen uit de prognose mee voor bepaling van je toetsinkomen.

Ben je twee of drie jaar zelfstandig?

Dan wordt 90% van je gemiddelde inkomen tot maximaal het inkomen uit de prognose, als toetsinkomen gehanteerd. Dan kun je een aanvraag doen van maximaal 90% van de marktwaarde voor een Robuust hypotheek.

Inkomensverklaring Ondernemer

Wil je als ondernemer een Robuust Hypotheek aanvragen? Dan moet je een inkomensverklaring kunnen aanleveren die wordt opgesteld door een rekenexpert. De rekenexpert beoordeelt jouw cijfers voor je hypotheekaanvraag. Op de inkomensverklaring staat het toetsinkomen. Dat hebben wij nodig om je maximale hypotheek te berekenen. Op de website van NHG vind je bij welke rekenexpert je een inkomensverklaring kunt aanvragen. Ook vind je daar een stappenplan voor het doen van een hypotheekaanvraag als ondernemer. Wil je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? Dan heb je ook een inkomensverklaring nodig en onderneem je dezelfde stappen.

Kosten inkomensverklaring

De kosten voor een inkomensverklaring zijn minimaal 225 euro. De inkomensverklaring is maximaal zes maanden geldig. Je kan de aanvraag zelf of door jouw hypotheekadviseur laten doen.


Onderneem je langer dan drie jaar?

Lees dan verder op onze pagina voor ondernemers die langer dan drie jaar zelfstandig ondernemen.