Met een gestegen woningwaarde je hypotheekrente verlagen

Door de stijging van huizenprijzen in Nederland is jouw koopwoning hoogstwaarschijnlijk meer waard geworden. Die gestegen woningwaarde kan jou veel voordeel bieden. Bij veel hypotheekverstrekkers kan je in aanmerking komen voor renteverlaging, als je aantoont dat je woning in waarde gestegen is. Maar hoe werkt dit dan precies? We leggen je uit welke mogelijkheden er zijn voor hypotheekrente verlaging bij Robuust.

 

Gestegen woningwaarde

Bij het afsluiten van je hypotheek had je huis een bepaalde marktwaarde. Dit is toen vastgelegd in een taxatierapport. Wij leggen die taxatiewaarde vast om te kijken hoeveel je maximaal mag lenen voor je huis én in welke risicoklasse jouw hypotheek valt. De risicoklasse is de verhouding tussen het geleende bedrag voor je woning en de marktwaarde van je woning. De risicoklasse zegt iets over hoe groot het risico is dat jij het geld van de hypotheek niét kan terugbetalen en hoe groot de kans is op betalingsproblemen.

Als je woning meer waard wordt, wordt het verschil tussen het geleende bedrag en de marktwaarde een stuk groter. Dit zorgt voor een kleiner risico voor ons. Wij kunnen je dan in sommige gevallen “belonen” met een lagere rente omdat je hypotheek dan in een lagere risicoklasse valt.

 

Lagere rente alleen bij einde rentevaste periode

Of jij recht hebt op een lagere rente kan je door ons laten beoordelen vlak voordat de rentevaste periode afloopt. Je stuurt ons ongeveer 6-8 weken voor het aflopen van de rentevaste periode een nieuw taxatierapport met daarin de recente marktwaarde van je woning. Is die marktwaarde hoger dan de marktwaarde die op dat moment bij ons bekend is? Dan kan je hypotheek in sommige gevallen in een lagere risicoklasse vallen. Als dit het geval is gaat je nieuwe (lagere) rente in op de begindatum van je nieuwe rentevaste periode.

Let op: de lagere rente gaat pas in op de begindatum van je nieuwe rentevaste periode. Het heeft daarom weinig zin om ruim vóór het aflopen van je rentevaste periode een nieuw taxatierapport op te sturen.

 

Automatische rentedaling

Een andere manier om je hypotheekrente te verlagen is door je hypotheek maandelijks terug te betalen (aflossen). Dit doe je automatisch wanneer je een annuïtaire- of lineaire hypotheek hebt. Door het maandelijks terugbetalen wordt je lening steeds lager. Hierdoor kan je hypotheek tijdens de looptijd ook in een andere risicoklasse terecht komen. Hier hoort dan vaak een lagere rente bij.

Bij ons gaat die rentedaling gewoon automatisch, daar hoef jij niks voor te doen. Je kan vaak al een andere rente krijgen als je 5% van je hele hypotheek, oftewel de oorspronkelijke hoofdsom, hebt terugbetaald. En iedere keer als je 5% of 10% extra hebt terugbetaald, kan dit resulteren in een lagere rente tot je de risicoklasse van 60% marktwaarde hebt bereikt. Als je hypotheek in die laagste risicoklasse valt, krijg je de laagste rente die voor je hypotheek mogelijk is*. Dit geldt alleen voor hypotheken zonder NHG.

 

Extra terugbetalen

Heb je geld gespaard, een extraatje gekregen op je werk of een erfenis ontvangen? Dan kan je ervoor kiezen om je hypotheek hiermee extra terug te betalen. Hiermee komt je hypotheek sneller in een lagere risicoklasse terecht dan als jij je normale aflosschema volgt. Je profiteert bij extra terugbetalen dan ook sneller van het rentevoordeel. Wil je meer weten over de mogelijkheden bij het extra terugbetalen van je hypotheek? Lees dan onze blog over extra aflossen.

 

*Met een gelijke rentevaste periode, aflosvorm en rentedatum


Meer inspiratie opdoen in ons magazine

Met een gestegen woningwaarde je hypotheekrente verlagen

Door de stijging van huizenprijzen in Nederland is jouw koopwoning hoogstwaarschijnlijk meer waard geworden. Die gestegen woningwaarde kan jou veel voordeel bieden. Bij veel hypotheekverstrekkers kan je in aanmerking komen voor renteverlaging, als je aantoont dat je woning in waarde gestegen is. Maar hoe werkt dit dan precies? We leggen je uit welke mogelijkheden er zijn voor hypotheekrente verlaging bij Robuust.

Lees de hele blog

Bij duurzaam wonen hoort óók een duurzame tuin!

Als we het hebben over duurzaam wonen, denk je waarschijnlijk meteen aan hoe goed je huis geïsoleerd is en of er al zonnepanelen geplaatst zijn. Net zoals je met een duurzame woning een steentje bijdraagt aan een beter milieu, doe je dat met een duurzame tuin ook. Een duurzame tuin heeft bijvoorbeeld impact op de biodiversiteit en de luchtkwaliteit. Dit is belangrijk voor het voortbestaan van onze planeet. Hoe kun jij hier een steentje aan bijdragen?

Lees de hele blog

Overstappen naar een hybride warmtepomp: dit moet je weten

Er worden al jarenlang subsidies verstrekt op de aanschaf en installatie van een warmtepomp. Daarmee kun je namelijk verwarmen op elektriciteit. Toch wordt hier nog niet op grote schaal gebruik van gemaakt en dat heeft vooral te maken met het forse prijskaartje van een warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan uitkomst bieden. Dit is een goedkopere oplossing, waarbij de warmtepomp samenwerkt met je cv-ketel. Dit kan je gasverbruik alsnog met 60 procent verlagen.

Lees de hele blog