Door naar je volgende koophuis en je hypotheek meeverhuizen

Je bent gevallen voor je volgende droomhuis. Grote kans dat je een hypotheek nodig hebt. Maar hoe zit het met je huidige hypotheek? Kan je de hypotheek meeverhuizen? Ben je klaar voor de next step? Om je op weg te helpen hebben we alle nieuwe spelregels plus een aantal belangrijke vragen rondom de hypotheek voor je volgende koophuis voor je uitgewerkt.

Nieuwe spelregels

Allereerst even de nieuwe spelregels, want de kans is groot dat er sinds het afsluiten van je huidige hypotheek wat is veranderd. De drie belangrijkste wijzigingen zijn:

1. Overgangsrecht

Had je al een aflossingsvrije hypotheek voor 2013? Dan mag je vanaf 1 januari 2013 nog maximaal 50% van de marktwaarde van je woning aflossingsvrij financieren om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Bovendien had je destijds meerdere soorten hypotheken en heb je nu vooral de keuze tussen de twee smaken: lineair of annuïtair. In beide gevallen los je die hypotheek in zijn geheel af binnen de looptijd. En een afgeloste hypotheek aan het einde van de looptijd is op zich ook hartstikke fijn, maar houd er wel rekening mee dat dit een hogere maandlast met zich meebrengt dan wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt.

2. Maximaal te lenen bedrag

Voorheen was het mogelijk om, naast de aankoop van je woning, extra te lenen voor bijvoorbeeld de aankoopkosten. Houd er nu rekening mee dat je nog maximaal 100% van de marktwaarde van je woning kunt financieren. Het hebben van spaargeld is dus geen overbodige luxe meer als je een huis gaat kopen.

3. Restschuld niet meer fiscaal aftrekbaar

Sinds 1 januari 2018 is je eventuele restschuld niet meer fiscaal aftrekbaar.

Als je investeert in energiebesparende voorzieningen kun je tot 106% van de marktwaarde van je woning lenen

Belangrijke vragen

Dit waren de belangrijkste nieuwe spelregels. Nu zul je zelf ook nog wat vragen hebben over de hypotheek voor je volgende koophuis. Bijvoorbeeld:

Kan ik mijn huidige hypotheek meeverhuizen?

Om te zien of je je hypotheek kunt meeverhuizen, is het goed om in je contract te kijken of er een verhuisregeling (of meeneemregeling) is opgenomen. Je hypotheek meeverhuizen is vooral interessant wanneer je huidige hypotheek een lagere rente heeft dan je nu kunt afsluiten. Ook de voorwaarden of de hypotheekvorm (zoals een spaarhypotheek) tellen mee in je overweging. Laat je dus goed adviseren door een erkend adviseur.

Tip: Op zoek naar een erkend adviseur die ook met Robuust Hypotheken werkt? Check dan dit overzicht eens voor een adviseur bij jou in de buurt.

Moet ik een vergoeding betalen als ik mijn huidige hypotheek aflos?

De meeste hypotheekverstrekkers rekenen geen vergoeding bij aflossen in geval van verkoop. Wil je in je nieuwe hypotheek tussentijds extra aflossen, is het wel slim om te kijken wat de voorwaarden hieromtrent zijn.

Bij Robuust Hypotheken mag je onbeperkt vergoedingsvrij aflossen met eigen geld

Ik heb overwaarde op mijn woning. Waar moet ik rekening mee houden?

Overwaarde op je huidige woning is natuurlijk hartstikke fijn! Er zijn twee zaken waar je wel even rekening mee moet houden:

  • Bijleenregeling. Om recht te houden op volledige hypotheekrenteaftrek, moet je de overwaarde inbrengen in je nieuwe woning. Vraag je je af wat er gebeurt als je de overwaarde niet inbrengt? Overleg dan even met je adviseur.
  • Overbrugging nodig? Het kan natuurlijk zijn dat de verkoop van jouw huidige woning later plaatsvindt dan de aankoop van je nieuwe woning. Je wilt tenslotte wel even kunnen klussen en verhuizen! Mocht je het geld van je overwaarde niet op de plank hebben liggen om gelijk bij de aankoop in te brengen, kun je een overbruggingshypotheek afsluiten.

Ik heb een restschuld op mijn oude woning. Kan ik deze meefinancieren?

Je restschuld (mee)financieren is soms onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Houd er rekening mee dat je restschuld vanaf 1 januari 2018 alleen niet meer fiscaal aftrekbaar is. Het is daarom slim om te overleggen met een adviseur of meefinancieren ook voor jou de slimste oplossing is.

Je ziet het: een (nieuwe) hypotheek is toch telkens weer maatwerk, gericht op jouw situatie en jouw wensen. Daarom is het goed om de nieuwe spelregels door te nemen en te bedenken hoeveel je maandelijks wilt uitgeven aan woonlasten. En natuurlijk hoeveel van je spaargeld je wilt inbrengen. Check? Ga dan met jouw wensenlijst op zak in gesprek met een erkend adviseur. Op naar je volgende droomhuis!

Vind jouw adviseur