hypotheekrente verlagen

Je eerste hypotheek? Goed voorbereid met deze vragen voor je hypotheekadviseur

Heb jij je eerste koophuis gevonden en sta je nu op het punt om je allereerste hypotheek af te sluiten? Grote kans dat er aardig wat vragen door je hoofd heen gaan. Gelukkig kan een adviseur je verder helpen. Het is goed om vooraf een aantal vragen op een rijtje te zetten, zodat je zeker weet dat je tijdens je gesprek alles vraagt wat je wilt weten. Hierbij alvast wat voorbeeld vragen voor je hypotheekadviseur.

Hoeveel kan ik maximaal lenen voor mijn hypotheek?

Dit is misschien wel de eerste vraag die in je opkomt. Om te berekenen hoeveel jij maximaal voor je hypotheek mag lenen kijkt de hypotheekadviseur naar jouw inkomen, vermogen, leningen of andere financiële verplichtingen (zoals een telefoonabonnement of studieschuld). Met deze informatie maakt de adviseur een precieze berekening. Nu al nieuwsgierig? Via deze handige rekentool kun je alvast een inschatting maken.

Welke hypotheekvorm past bij mij?

Er bestaan een aantal soorten hypotheekvormen, maar grofweg komt het neer op een lineaire of annuïteitenhypotheek. Beide zijn gericht op volledige aflossing. Zorg dat je je voor het gesprek alvast goed in hebt gelezen in de verschillende vormen, zodat je weet waar je nog vragen over hebt. Het is een goed idee om je adviseur vervolgens verschillende opties te laten doorberekenen. Samen met hem of haar kun je dan kijken welke hypotheekvorm het beste bij jouw wensen en jouw situatie past.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten?

Sinds 2018 mag je alleen nog 100% van de marktwaarde van de woning lenen. Daarom moet je altijd eigen geld meenemen voor extra kosten. Denk aan notariskosten, advieskosten en eventuele overdrachtsbelasting. Houd daar dus rekening mee en zorg dat je wat spaargeld hebt. Vraag je adviseur welke kosten je precies kunt verwachten. En wil je nog verbouwen of nieuwe meubels kopen? Ook dit zijn kosten waar je rekening mee moet houden.

EXTRA TIP: Vergeet niet dat advies voor je hypotheek geld kost. De exacte hoogte van dit bedrag kan per adviseur verschillen, maar houd rekening met een bedrag tussen de 1500 en 3000 euro. Veel geld, maar bedenk ook: goed financieel advies is goud waard.

Wat als er iets verandert aan mijn situatie?

Het is slim om na te vragen wat er in een aantal scenario’s zal gebeuren met de hypotheek. Om een paar voorbeelden te noemen: wat als je ontslagen wordt, uit elkaar gaat, je arbeidsongeschikt raakt of als je partner komt te overlijden? Of wat als je een erfenis krijgt en je eerder wilt aflossen. Mag dat zomaar? Vraag je adviseur naar deze what-if’s, zodat je weet hoe het zit en hier op in kunt spelen qua hypotheekkeuze.

Is Nationale Hypotheek Garantie (NHG) iets voor mij?

Indien je een huis koopt onder een bepaald bedrag, kun je in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG. Stel, je kunt door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of scheiding je hypotheek niet meer betalen. De Nationale Hypotheek Garantie kan de financiële gevolgen dan beperken. Vraag je adviseur of NHG voor jou mogelijk is en of het aan te raden is om hiervoor te kiezen.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Een vraag die je zeker niet mag vergeten, want de hypotheekrenteaftrek is een belangrijk onderdeel. Je kunt ervoor kiezen om je hypotheekrenteaftrek maandelijks vooraf te ontvangen van de Belastingdienst in plaats van jaarlijks achteraf. Hierdoor houd je maandelijks wat meer over en dat kan uiteraard fijn zijn. Zorg er wel voor dat je eventuele tussentijdse wijzigingen, zoals een rentewijziging, tijdig doorgeeft aan de Belastingdienst.

Waarom kies je voor een Robuust hypotheek?

Vraag je adviseur om ook even de mogelijkheden bij Robuust Hypotheken te checken. Robuust kan namelijk heel interessant voor jou zijn. Ook startende ondernemers komen bij Robuust in aanmerking voor een hypotheek.

Op naar het gesprek!

Dan is het nu tijd om alle vragen die jij wilt stellen op een rijtje te zetten en een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Heb je nog geen adviseur? Kijk eens in dit overzicht van Robuust Hypotheken, waarin je op zoek kunt naar een betrouwbare adviseur voor een onafhankelijk financieel advies. Heb je al een afspraak gemaakt? Neem je vragen mee naar het gesprek. Wees ook niet bang om je hypotheekadviseur om verdere uitleg te vragen als iets je nog niet duidelijk is. Het gaat tenslotte om jouw hypotheek. Bereid je dus goed voor en vraag maar raak!

VInd jouw adviseur