verhoogde inschrijving hypotheek

Verhoogde inschrijving van je hypotheek

Jeanne Viergever

3 minuten

Als je een huis koopt, ga je op een gegeven moment naar de notaris. Daar teken je de hypotheekakte en leveringsakte en krijg je de sleutels van je nieuwe woning. De notaris regelt de hypothecaire inschrijving en de verhoogde inschrijving in het hypotheekregister met informatie over de hoogte van de hypotheek, de hypothecaire inschrijving, degene die de hypotheek heeft afgesloten en de woning.

Verhoogde inschrijving van je hypotheek

Jij kan kiezen of je de hypotheek verhoogd laat inschrijven. Als je hiervoor kiest,  maakt de notaris het ingeschreven bedrag hoger dan de hypotheek die je hebt afgesloten. Dit kan handig zijn als je de hypotheek in de toekomst wil verhogen. Hieronder lees je waarom een verhoogde inschrijving loont.

1. Geen extra notariskosten als je wilt verhogen

Als je later je hypotheek wilt verhogen, omdat je bijvoorbeeld isolatiemaatregelen wilt treffen in je nieuwe maar tochtige stek, dan hoef je met een verhoogde inschrijving niet opnieuw naar de notaris. Je kan je hypotheek dan verhogen zonder dat je notariskosten hoeft te betalen. In vaktermen noemen we dit ook wel onderhands verhogen van de hypotheek.

Tip:

Bij het afsluiten van de hypotheek moet je aangeven dat je een hogere inschrijving wilt, dit wordt namelijk niet standaard gedaan door de notaris. Check het ook even bij je hypotheekadviseur, zodat iedereen er scherp op is.

Bonustip:

Bij sommige notarissen betaal je extra kosten voor het verhoogd inschrijven van de hypotheek. Dit is gek, want het enige wat notarissen hoeven te doen is een getal anders invullen op de hypotheekakte. Laat je vooraf dus goed informeren waarvoor jouw notaris allemaal kosten in rekening brengt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

2. Je wilt in de toekomst misschien verbouwen en verduurzamen

Een dakkapel op de eerste etage of volledig van het gas af? Als je net in je nieuwe woning woont zit je niet direct te wachten op een verbouwing. Misschien wil je eerst eens ervaren hoe de woning aanvoelt. Na een tijdje voelt je huis pas als thuis en weet je veel beter wat je wilt veranderen of verbeteren. Je kan dan je hypotheek verhogen om aanpassingen aan je woning te kunnen betalen. Dan is het natuurlijk onwijs lekker dat je niet meer langs de notaris hoeft, omdat je bij het afsluiten van je eerste hypotheek een verhoogde inschrijving hebt gedaan.

Tip:

Een hogere inschrijving betekent niet dat je het extra hypotheekbedrag bovenop je hypotheek ook mág lenen. Als je je hypotheek wilt verhogen kijken we opnieuw naar je inkomen en de waarde van je huis. We behandelen de verhoging als een nieuwe hypotheekaanvraag. Je betaalt dus opnieuw afsluitkosten en eventueel taxatiekosten als je woning opnieuw getaxeerd moet worden.

Nadeel verhoogde inschrijving

Een nadeel van een verhoogde inschrijving is wanneer je een extra hypotheek wil afsluiten bij een andere hypotheekverstrekker. Die partij kijkt bij een nieuwe hypotheek altijd naar het verhoogde bedrag. Het maakt dan niet uit als je nog geen gebruik hebt gemaakt van die extra ruimte binnen je hypotheek. Je kan dan soms minder lenen bij die andere hypotheekverstrekker.