Wat is in 2022 je maximale hypotheek?

Als je in 2022 een huis gaat kopen wil je natuurlijk als eerste weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Je maximale hypotheek is afhankelijk van een aantal regels. In deze blog lees je alle regels die van invloed zijn op je maximale hypotheek voor 2022.

Maximale hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie 2022

Wil je in 2022 een lening voor je huis afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kun je in 2022 maximaal €355.000 lenen. Als je ook gelijk energiebesparende maatregelen neemt kan je tot maximaal €376.300 lenen. Je betaalt voor een hypotheek met NHG bij het afsluiten van je hypotheek een premie van 0,6% over de hele hypotheek. Op onze pagina over een hypotheek met NHG lees je alle voorwaarden.

Tweede inkomen telt voor 90% mee bij je hypotheekaanvraag

Jouw maximale hypotheek hangt af van je inkomen (en dat van je eventuele partner waarmee je een huis koopt). Ook speelt de waarde van het huis dat je koopt een belangrijke rol. Ga je samen een huis kopen? Dan mag je ook in 2022 het inkomen van je partner voor 90% meetellen. Je mag niet meer lenen dan 100% van de marktwaarde van het huis. Daarnaast komen er nog extra kosten kijken bij het kopen van een huis. Dit zijn bijvoorbeeld notaris-, advieskosten en een eventuele overdrachtsbelasting. Deze moet je betalen met eigen geld, ook wel kosten koper (k.k.) genoemd. In onze blog speciaal geschreven voor starters op de woningmarkt lees je meer over de extra kosten die je moet betalen bij het kopen van een koophuis en hoeveel geld je daar voor nodig hebt.

Overdrachtsbelasting 2022

  • Koop je een huis en ben je jonger dan 35 jaar? En ga je zelf in de woning wonen? Dan ben je ook in 2022 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. De zogenaamde startersvrijstelling geldt voor huizen die 400.000 euro of minder kosten. Je leest op de website van de Belastingdienst meer over de voorwaarden van de startersvrijstelling.
  • Ben je 35 jaar of ouder, heb je al eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling of koop je een woning die meer dan 400.000 euro kost? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van je huis.
  • Koop je een huis en ga je deze verhuren? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.

Hypotheekrenteaftrek 2022

Hypotheekrenteaftrek op je hypotheek betekent dat je betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Dit betekent een belastingvoordeel voor jou. De rente die je betaalt voor je hypotheek is onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Het maximale tarief waartegen je de hypotheekrente kunt aftrekken van je inkomen gaat al een aantal jaar omlaag. In 2022 komt het belastingvoordeel uit op 40%. Dat was in 2021 43%. De verlaging merk je alleen als je inkomen hoger is dan 69.398 euro. Vanaf 2023 heeft iedereen hetzelfde belastingvoordeel: 37,05%. Wil je weten wat dit voor jou betekent? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur.

 

BKR registratie en je maximale hypotheek in 2022

Alle leningen die 250 euro of hoger zijn en langer dan één maand lopen, worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Behalve een studieschuld. Daar lees je verderop meer over. Een BKR-registratie is van invloed op je maximale hypotheek.

Er wordt 2% van de totale BKR-geregistreerde lening in mindering gebracht op je maximale hypotheek, tenzij:

  • Het een aflopend krediet is. Bij dit soort leningen brengen wij het werkelijke bedrag dat je maandelijks terugbetaalt in mindering op de hypotheek. Het werkelijke bedrag is het bedrag dat geregistreerd staat bij het BKR gedeeld door de looptijd in maanden.
  • Uit de overeenkomst van de lening blijkt dat de betalingsverplichting lager is dan 2% op maandbasis en het bedrag tijdens de looptijd van de lening niet kan veranderen. Ook dan brengen wij het werkelijke bedrag dat je maandelijks terugbetaalt in mindering op de hypotheek.

Private lease is extra van invloed op je maximale hypotheek in 2022

Sluit je vanaf 1 april 2022 een private lease contract om een nieuwe auto te leasen? Dan wordt dit contract voor 100% geregistreerd bij het BKR. In 2021 was dit nog 65%. Voor iedereen met een private lease contract geldt (ook als je een private lease contract voor 1 april 2022 hebt afgesloten) dat een private lease contract een nog grotere invloed heeft op je maximale hypotheek dan in 2021.

Studieschuld en je maximale hypotheek in 2022

Heb je een studieschuld opgebouwd tijdens je studententijd? Dan is dit van invloed op je maximale hypotheek in 2022.

Heb je een studieschuld opgebouwd in het oude leenstelsel en moet je je studieschuld in 15 jaar terugbetalen? Dan rekenen wij met een maandelijkse last van 0,65% van het oorspronkelijke bedrag van je studieschuld.

Heb je een studieschuld opgebouwd in het nieuwe leenstelsel en moet je je studieschuld in 35 jaar terugbetalen? Dan rekenen wij met een maandelijkse last van 0,35% van het oorspronkelijke bedrag van je studieschuld.

Ook in 2022 mag je extra lenen als je gaat verduurzamen

Wil je bij het kopen van je nieuwe huis energiebesparende maatregelen in de woning nemen? Dan kun je bij het afsluiten van je hypotheek extra geld lenen. Je mag maximaal 106% van de marktwaarde van de woning lenen als je het geld investeert in duurzame maatregelen. Welke maatregelen dat zijn vind je hier. Wist je eigenlijk dat je in 2022 gewoon 9.000 euro extra kan lenen voor energiebesparende maatregelen? Je moet hiervoor samen minimaal 33.000 euro per jaar verdienen. Vraag bij je adviseur naar alle voorwaarden omtrent verduurzaming meefinancieren met je hypotheek.

Bereken zelf je maximale hypotheek bij Robuust

Wil jij weten hoeveel je kunt lenen met jouw inkomen? Vul dan onze rekentool in. Voor een precieze berekening van je maximale hypotheek in 2022 ga je naar je hypotheekadviseur. Hij of zij kan ook meer vertellen over het bedrag dat je extra kunt lenen voor verduurzaming van je woning.