Energiebesparende maatregelen meefinancieren

Rek je hypotheek op tot 106% en verduurzaam je woning

Ben jij van plan om je huis te verduurzamen? Goed idee! Niet alleen voor de toekomst van Nederland, ook voor de financiering van je huis. Als jij je huis wil verduurzamen, biedt Robuust jou een aantrekkelijke regeling aan.

Een normale verbouwing

Een hypotheek kan je afsluiten over de huidige waarde van je woning. Wanneer je je huis wil gaan verbouwen, kun je een hypotheek afsluiten over de meerwaarde van je huis na verbouwing. Ook al wordt je huis een plaatje na die nieuwe keuken of badkamer, de kosten vallen soms hoger uit dan de waardestijging. Deze extra kosten moet je dus zelf betalen.

Energiebesparende maatregelen of energiebespaarbudget 

Hier is één uitzondering op. Als je kiest voor energiebesparende maatregelen, dan geldt een versimpelde regeling. Als je besluit je stulpje te verduurzamen, kun je een hypotheek afsluiten tot maximaal 106% van de huidige waarde. Dat is 6% meer dan een hypotheek zonder energiebesparende maatregelen. Het meefinancieren van energiebesparende maatregelen kan op twee manieren:

  • Energiebesparende voorzieningen (EBV): je weet al welke aanpassingen je wilt doen en geeft dit ook aan bij je hypotheekaanvraag. Je kunt dan maximaal 106% lenen van de waarde van je huis na de energiebesparende maatregelen.
  • Energiebespaarbudget (EBB): je wilt energiebesparende aanpassingen doen aan je huis, maar je weet nog niet precies welke. Je hoeft de precieze maatregelen bij het afsluiten van je hypotheek nog niet door te geven. Je kunt maximaal 106% lenen van de waarde van je huis voor de energiebesparende aanpassingen.

Zonnepanelen, isolatie of toch een warmtepomp?

Er zien genoeg mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Je kan kiezen voor zonnepanelen waarmee je zelf energie opwekt. Of je huis verwarmen met een warmtepomp. Is dat iets te ingrijpend, maar maak je nog wel steeds gebruik van een oud beestje om je warmte op te wekken? Kijk dan of je de warmte op een betere manier binnen kunt houden door bijvoorbeeld de isolatie te verbeteren. 

Kijk ook naar je verbruik. Misschien kan de verwarming wel een graadje kouder als je een dikke trui aantrekt!

Maar hoe zuinig je je energie ook opwekt, het heeft weinig zin als je het vervolgens verspeeld natuurlijk. Dus denk ook aan hoe je het verbruik kan verlagen. Als je een tochtig huis hebt bijvoorbeeld, kies dan voor het isoleren van je gevel, dak, leidingen of vloer. Of vervang je glazen voor ten minste HR++glas, of energiezuinige kozijnen en deuren.

Benieuwd wat jij kan doen? Doe de test op verbeterjehuis.nl en kom erachter welke maatregelen het meest efficiënt zijn in jouw huis!