Energiebesparende maatregelen

Rek je hypotheek op tot 106% en verduurzaam je woning

Ben jij van plan om je huis te verduurzamen? Goed idee! Niet alleen voor de toekomst van Nederland, ook voor de financiering van je huis. Als jij je huis wil verduurzamen, biedt Robuust jou een aantrekkelijke regeling aan.

Energiebesparende maatregelen of energiebespaarbudget 

Als je kiest voor energiebesparende maatregelen, dan geldt een versimpelde regeling. Als je besluit je stulpje te verduurzamen, kun je een hypotheek afsluiten tot maximaal 106% van de huidige waarde. Dat is 6% meer dan een hypotheek zonder energiebesparende maatregelen. Het meefinancieren van energiebesparende maatregelen kan op twee manieren:

  • Energiebesparende voorzieningen (EBV): je weet al welke aanpassingen je wilt doen en geeft dit ook aan bij je hypotheekaanvraag. Je kunt dan maximaal 106% lenen van de waarde van je huis na de energiebesparende maatregelen.
  • Energiebespaarbudget (EBB): je wilt energiebesparende aanpassingen doen aan je huis, maar je weet nog niet precies welke. Je hoeft de precieze maatregelen bij het afsluiten van je hypotheek nog niet door te geven. Je kunt maximaal 106% lenen van de waarde van je huis voor de energiebesparende aanpassingen.

Welke energiebesparende maatregelen mag ik betalen met mijn hypotheek?

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op. Je zet hiermee zonlicht én daglicht om in stroom. Met een app kun je zien hoeveel stroom je opwekt. Een leuke duurzame manier dus om te besparen op je energierekening!

Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Hoeveel stroom ze opwekken hangt af van het aantal panelen op je dak, het aantal zonuren maar ook de ligging van je dak. Wij raden aan om je vooraf goed te laten informeren door verschillende partijen of jouw dak geschikt is en hoeveel zonnepanelen in jouw situatie gaan opleveren.

HR++ glas, triple glas en energiezuinige kozijnen en deuren

HR is de afkorting voor hoog rendement. Aan het aantal plusjes kun je zien over welk glas het gaat. Bij de aanschaf is het belangrijk om op de U-waarde te letten. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er door het glas verloren gaat en hoe energiezuiniger de glassoort is.

 

Hoog rendement HR++ glas

Bij HR++ glas wordt de ruimte tussen de glasplaten gevuld met edelgas. Ook is het glas aan één kant voorzien van een bijna onzichtbare en reflecterende coating. Die laat de warmte van buiten wel door naar binnen, maar van binnen naar buiten bijna niet. Daardoor isoleert HR++ glas nog beter dan standaard dubbel glas.

 

HR+++ glas of triple glas

Triple glas isoleert je huis het beste. Dit glas bestaat niet uit twee, maar drie lagen glas. Dat zorgt voor twee isolerende luchtlagen. Triple glas wordt ook wel HR+++ glas of driedubbel glas genoemd.

 

Energiezuinige kozijnen en deuren

Met isolerende kozijnen en deuren heb je minder last van warmteverlies en tocht. Let ook hier op de U-waarde van kozijnen en deuren: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

 

Dubbele kierdichting en meerpuntssluiting

Om tocht te voorkomen kun je bij het plaatsen van beglazing kiezen voor dubbele kierdichting en meerpuntssluitingen. Hierdoor heb je veel minder last van kieren en tocht.

Dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en leidingisolatie

Als je je woning wilt verduurzamen is het verstandig om te beginnen met isoleren. Daarna kun je kijken naar maatregelen om zelf energie op te wekken.

Door je huis te isoleren zorg je ervoor dat de warmte langer in je huis blijft. Hierdoor wordt je huis in de winter sneller warm en in de zomer blijft het langer koel. Ook hoef je bij een goed geïsoleerd huis de verwarming minder hoog te zetten. Hierdoor bespaar je kosten op de energierekening.

Je kunt je dak, je vloer, je gevel en je leidingen isoleren. Dit kan met verschillende materialen en op verschillende manieren. Verdiep je vooraf in alle mogelijkheden. Aan iedere oplossing hangt namelijk een ander prijskaartje.

Warmtepomp

Een warmtepomp werkt op stroom. Deze verzamelt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en verwarmt hiermee je huis. Een warmtepomp kan je huis alleen goed verwarmen als deze heel goed geïsoleerd is. Is je huis nog niet (goed) geïsoleerd? Dan kun je kiezen voor een warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel. Dit wordt ook wel een hybride warmtepomp genoemd.

 

Douchewarmteterugwinning en energiezuinige ventilatie

Warmteterugwinning (wtw)

Douche-warmteterugwinning is een manier waarbij de warmte uit afvoerwater wordt hergebruikt voor de verwarming van vers warm water. Het vuile warme afvoerwater wordt in een warmteterugwin installatie langs het verse water geleid. Hierdoor wordt het verse water alvast opgewarmd. Er is zo minder energie nodig om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.

 

Energiezuinige ventilatie

Ventileren zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in je woning. Droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht, waardoor er minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Energiezuinige ventilatie mag alleen in combinatie met andere energiebesparende maatregelen gefinancierd worden.

Zonnepanelen, isolatie of toch een warmtepomp?

Er zien genoeg mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Je kan kiezen voor zonnepanelen waarmee je zelf energie opwekt. Of je huis verwarmen met een warmtepomp. Is dat iets te ingrijpend, maar maak je nog wel steeds gebruik van een oud beestje om je warmte op te wekken? Kijk dan of je de warmte op een betere manier binnen kunt houden door bijvoorbeeld de isolatie te verbeteren. 

Kijk ook naar je verbruik. Misschien kan de verwarming wel een graadje kouder als je een dikke trui aantrekt!

Maar hoe zuinig je je energie ook opwekt, het heeft weinig zin als je het vervolgens verspeeld natuurlijk. Dus denk ook aan hoe je het verbruik kan verlagen. Als je een tochtig huis hebt bijvoorbeeld, kies dan voor het isoleren van je gevel, dak, leidingen of vloer. Of vervang je glazen voor ten minste HR++glas, of energiezuinige kozijnen en deuren.

Benieuwd wat jij kan doen? Doe de test op verbeterjehuis.nl en kom erachter welke maatregelen het meest efficiënt zijn in jouw huis!