Verhuizen met een Robuust hypotheek

Op naar je volgende koophuis

Je koophuis is te klein geworden, of juist te groot. Je wil de stad uit, of juist de stad in. Ergens anders een woning kopen, voor je werk, of juist voor jezelf, omdat je daar nu eenmaal graag woont. Welke reden je ook hebt, het kan gevolgen hebben voor je hypotheek. Waar moet je rekening mee houden? En wat zijn je mogelijkheden? Robuust heeft flexibele voorwaarden bij verhuizen. Zodat je niet alleen nu fijn woont, maar ook later. In je volgende koophuis.

Je hypotheek meenemen naar een nieuw huis

Als je een hypotheek hebt met een goede rente, dan wil je die natuurlijk graag meenemen als je gaat verhuizen. Daarom mag je met een Robuust hypotheek gebruikmaken van de meeneemregeling. De gunstige rente en de restant looptijd van je rentevastperiode neem je dan mee naar je nieuwe huis. 

Overbruggingshypotheek

Wil je een nieuw huis kopen, maar staat je oude huis nog te koop? Of is je huis met winst verkocht, maar heeft de overdracht nog niet plaatsgevonden? Dan kan je gebruikmaken van onze overbruggingshypotheek. Je lost het overbruggingskrediet af wanneer je huis verkocht is. 

Overwaarde van je oude huis en de bijleenregeling

Wanneer jij je huis verkoopt voor een hoger bedrag dan je het hebt gekocht, dan heb je overwaarde over je huis. De overheid ziet graag dat wanneer je een nieuw huis koopt, je die overwaarde gebruikt voor je nieuwe huis. Daardoor krijg je een lagere hypotheek. Gebruik je de overwaarde niet voor je huis? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling van de Belastingdienst.

Ga je niet meteen verhuizen naar een koophuis, omdat je bijvoorbeeld eerst gaat huren? Dan noemt de Belastingdienst de overwaarde van je oude huis een 'eigenwoningreserve'. Wanneer je binnen drie jaar verhuist naar een koophuis, dan kan je deze eigenwoningreserve gebruiken voor je nieuwe huis. Als je dat niet doet, dan heb je over dat gedeelte geen recht op hypotheekrenteafrek. 

Aflossingsvrije hypotheek

Bij Robuust kan je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek wanneer je hypotheek niet hoger is dan 50% van de marktwaarde. Sluit je na 2013 voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek af? Dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je kan alleen nog de hypotheekrente aftrekken wanneer je kiest voor een lineaire of annuïtaire hypotheek.

Eerst verkopen of eerst kopen? Doe de test!

Eerst verkopen is slim als je één van deze boxen aanvinkt:

  1. Je denkt dat je huis lang in de markt staat
  2. Je wil zeker weten wat je kan besteden aan je nieuwe huis
  3. Je kan of wil geen dubbele woonlasten dragen
  4. Je gunt jezelf zoveel mogelijk tijd en ruimte voor onderhandeling met eventuele kopers

Eerst kopen is slim als je minstens vier boxen aanvinkt:

  1. Je huidige huis blijkt erg gewild te zijn
  2. Je hebt voldoende ruimte voor het dragen van dubbele lasten
  3. Je hebt een huis op het oog dat je niet wil laten schieten
  4. Je kan eventueel een lager bod dragen als de verkoopprijs tegenvalt
  5. Je hypotheek is niet gebaseerd op de maximaal verwachte overwaarde

Als je eerst wil kopen, vraag je dan af of je huidige huis gewild is. Ligt het in een gewilde buurt? Wat doen de andere woningen in de buurt? En kijk naar je persoonlijke situatie. Heb je de ruimte voor het dragen van dubbele woonlasten? En als de prijs lager uitkomt dan verwacht, is dat problematisch voor de aanschaf van je volgende huis? Als de antwoorden daarop negatief zijn, dan kan het slim zijn om eerst te verkopen voor je gaat kopen. Maar let in dat geval weer op de buurt waar je wilt gaan wonen. Zijn de huizen daar gewild? Welke termijn kies je voor de overdracht? Is het problematisch als je misschien in een tijdelijke woning terechtkomt? Als je het niet zeker weet, dan kan een aan- of verkoopmakelaar je hierin helpen.

Heb je vragen over je financiële situatie? Laat je voorlichten door jouw adviseur.