Verhuis je rente mee

De gunstige meeneemregeling van Robuust

Verkoop je de woning? En wil je een andere woning kopen? Dan kan je de rente en de restant looptijd van je rentevastperiode die je op dat moment hebt, meenemen naar je nieuwe woning. Dit heet de meeneemregeling. Soms kan dit best voordelig voor je uitpakken wanneer je gaat verhuizen.

Voordelen meeneemregeling

Als je nu een gunstige hypotheekrente hebt, dan kan je de rentevastperiode en de rente over het bedrag dat nog openstaat houden als je verhuist naar een nieuwe woning. Stuur ons een bericht, minimaal 30 dagen voor je het bedrag ontvangt over het oude huis waarmee je je oude hypotheek afbetaalt. Bij je volgende huis krijg je dan dezelfde voorwaarden over het afgeloste bedrag. 

Je hebt zes maanden de tijd

Bij Robuust krijg je maar liefst zes maanden de tijd voor je een nieuwe hypotheekakte tekent. Als het langer dan zes maanden duurt, vervalt je recht op de meeneemregeling.

Een hogere hypotheek

Is je nieuwe huis duurder dan het restbedrag van je huidige hypotheek? In dat geval moeten we eerst beoordelen of je deze hogere hypotheek kan krijgen. Voor het verschil sluit je een nieuwe lening af, tegen de actuele hypotheekrente. Je kan dus niet je hypotheek en de voorwaarden daarvan oprekken naar een hogere waarde.

Wisselen van hypotheekvorm

Je meegenomen hypotheek geldt voor de looptijd van je huidige hypotheek. Je kunt dus niet de looptijd verlengen. Wel mag je ervoor kiezen om je hypotheekvorm om te zetten: van annuïtair naar lineair, of juist andersom.

Aanpassing risicoklasse

Wanneer je in je volgende huis in dezelfde risicoklasse valt, dan verandert er niets aan je hypotheek. Kom je in een hogere risicoklasse, dan kán dat verschil maken in je hypotheek. Of dit zo is lees je in je hypotheekaanbod.

Rekenvoorbeeld

Je hebt vijf jaar geleden een huis gekocht voor 100.000 euro, met een annuïteitenhypotheek, en een rentevastperiode van 30 jaar. Na vijf jaar heb je een hypotheek over van 85.000 euro.

Je verhuist naar een nieuw huis van 120.000 euro. Over de 85.000 euro mag je je oude hypotheekrente meenemen, tegen de resterende looptijd en rentevastperiode van 25 jaar. Over de andere 35.000 euro kun je een nieuwe annuïteiten of een lineaire hypotheek afsluiten, met een nieuwe rentevastperiode. Je mag zelf kiezen welke looptijd je kiest over deze nieuwe lening.

Je onafhankelijke adviseur kan je meer vertellen over de meeneemregeling, en of het voor jou interessant is wanneer je wil verhuizen, nu of in de toekomst.