Hoeveel hypotheek kan ik krijgen in 2023?

Jeanne Viergever

2 minuten

Als je een huis gaat kopen wil je natuurlijk weten: “hoeveel hypotheek kan ik krijgen?”. Hoeveel hypotheek je kan krijgen is afhankelijk van een aantal regels. In deze blog lees je alle regels die van invloed zijn op je maximale hypotheek voor 2023.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met NHG?

Wil je een hypotheek met NHG afsluiten? De kostengrens van NHG stijgt in 2023 van 355.000 euro naar 405.000 euro. Als je direct bij het afsluiten van je hypotheek kiest voor energiebesparende maatregelen, dan kan je tot maximaal 429.300 euro lenen. Het geld voor energiebesparende maatregelen zetten we in een apart potje, wat je kan uitgeven aan de verduurzaming van je huis. Over de hele hypotheek betaal je een premie van 0,6%.

Tweede inkomen telt voor 100% mee bij je hypotheekaanvraag

Als je samen een huis koopt, dan kijken we bij de hypotheekaanvraag altijd naar het inkomen van jou én degene met wie je een huis koopt. Op basis van jullie inkomen bepalen we wat je maximaal mag lenen voor een huis. In 2023 mag je het inkomen van degene met wie je een huis koopt voor 100% meetellen.

Jubelton wordt in 2023 verlaagd

Per 1 januari 2023 wordt de zogenaamde jubelton, een belastingvrije schenking die iedereen tussen de 18 en 40 jaar kan ontvangen, verlaagd van 106.671 euro naar 28.947 euro. Als jij degene bent die graag nog de jubelton wilt schenken, dan moet je dat nog voor 2023 doen. Je kan alvast een (klein) deel van het bedrag in 2022 schenken en dan mag je het bedrag in 2023 nog aanvullen tot 106.671 euro. De ontvanger van de jubelton moet dan wel in 2022 een beroep doen op de verhoogde vrijstelling.

Meer lenen als je energiebesparende maatregelen neemt in 2023

Vanaf 2024 wil de regering dat er bij het afsluiten van een hypotheek, rekening wordt gehouden met het energieverbruik van de woning. Voor energiezuinige en duurzame huizen kan je straks een hogere hypotheek afsluiten dan voor huizen die dat niet zijn. In een duurzamer huis ben je namelijk minder kwijt aan je energierekening en houd je meer geld over om je hypotheek te kunnen betalen. Als je energiebesparende maatregelen neemt kan je nu al meer lenen bij het afsluiten van je hypotheek. Tot wel 106% van de marktwaarde van je huis! Dus heb jij een energievreter op het oog en heeft jouw woning energielabel G of F? Kijk dan wat voor energiebesparende maatregelen je kan nemen om je huis te verduurzamen, je energielabel te verbeteren en de kosten van de energierekening te verlagen.

Ontvang subsidie bij 1 isolatiemaatregel

Voor energiebesparende maatregelen kan je subsidie krijgen. Vanaf 1 januari 2023 is het mogelijk om een subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel in plaats van twee maatregelen. Deze subsidie dekt gemiddeld 15% van de kosten en kun je aanvragen voor maatregelen die je na 2 april 2022 hebt laten uitvoeren. Je kan de subsidie aanvragen tot maximaal een jaar nadat de maatregel is uitgevoerd en betaald.

Koopgrens startersvrijstelling omhoog

De overdrachtsbelasting voor beleggers gaat in 2023 omhoog van 8% naar 10,4%. Het normale tarief van 2% blijft gelijk. Met de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers, krijgen jij als starter of doorstromer op de woningmarkt een betere positie. Je komt in aanmerking voor een lager tarief dan beleggers die een woning kopen voor de verhuur. De startersvrijstelling blijft ook geldig. Dit is een speciaal tarief van 0% voor eerste huizenkopers onder de 35 jaar. De koopgrens waarvoor dit speciale tarief geldt stijgt in 2023 van 400.000 euro naar 440.000 euro.

Hypotheekrenteaftrek 2023

Jaarlijks mag je het bedrag dat je kwijt bent aan hypotheekrente in mindering brengen op je bruto inkomen. Je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting. De rente die je betaalt voor je hypotheek mag je onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar aftrekken. Elk jaar gaat de hypotheekrenteaftrek omlaag. In 2022 is de maximale hypotheekrenteaftrek nog 40%. In 2023 is deze 37,05%. Wil je weten wat dit voor jou betekent? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Vind jouw adviseur


Extra aflossen in 2022

Wil je nog een extra aflossing doen op je hypotheek? Dan kan je dat het beste nog in 2022 doen in verband met de jaarlijkse afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Per 1 januari wordt de hypotheekrenteaftrek zoals je hierboven kon lezen namelijk lager. Bij Robuust kan je tot uiterlijk 11 december extra aflossingen doen via een handmatige overboeking als je nog wil dat dit op de jaaropgave van 2022 staat. Voor extra aflossingen via Mijn Robuust kan dit t/m 20 december.

Bereken zelf je maximale hypotheek bij Robuust

Hoeveel hypotheek je kan krijgen kan je berekenen met onze berekentool. Bereken het direct!