Start met isolatie van je huis en bespaar

Alles wordt duurder. Dat merken we aan veel dingen om ons heen. De boodschappen in de supermarkt, de benzineprijs die boven de 2 euro per liter komt maar ook de gas- en electraprijzen lopen op. Dit zorgt ervoor dat de energierekening ook steeds duurder wordt. Met de winter in aantocht geven we je graag een paar tips om de energierekening te verlagen en vertellen we je waarom onder andere isolatie van je woning dan een goed idee is.

 

Check je maandelijkse energieverbruik in je woning

Bij veel energieleveranciers kun je zien wat je energieverbruik in je woning is. Heb je het afgelopen jaar misschien vaker de verwarming aangezet vanwege de koude winter? Of ben je meer gaan verbruiken door het vele thuiswerken in coronatijd? Bewustwording van je verbruik is de eerste stap naar besparing. Breng je energieverbruik eens in beeld en kijk op welke kosten je kunt besparen. Kan je bijvoorbeeld per woonruimte de verwarming aanzetten? Of heb je een oude wasmachine in huis die energie slurpt? Misschien is het dan beter om deze te vervangen voor een energiezuiniger apparaat.

 

Installeer slimme apparaten in huis

Slimme apparaten helpen je bij het besparen op je energiekosten. Je kunt namelijk tijdschema’s instellen of ze op afstand bedienen. Kies je bijvoorbeeld voor een slimme thermostaat? Dan wordt je huis niet onnodig verwarmd als je niet thuis bent. En wil je nooit meer vergeten het licht uit te doen? Dan kan je slimme verlichting aanschaffen die je met een app kunt bedienen. Je kunt er ook voor kiezen om sensoren te plaatsen waardoor lampen automatisch in- en uitschakelen. In veel apps van slimme apparaten kun je zien hoeveel je aan energie verbruikt en zien waar er nog winst te behalen valt.

Investeer in goede isolatie

Met het oog op de toekomst en verder stijgende energieprijzen loont het om je huis te voorzien van goede isolatie. Door goede isolatie aan te brengen heb je minder last van warmteverlies. Dit zorgt ervoor dat je de kachel minder lang aanzet waardoor je minder energie verbruikt. En dit zorgt weer voor een lagere energierekening. Door je huis op verschillende manieren te isoleren blijft het in de winter warmer en in de zomer koeler.

 

Spouwmuur isolatie

Veel huizen in Nederland zijn in een tijd gebouwd dat er nog geen regels waren voor goede isolatie. De kans is dus groot dat jij in een huis woont waar de warmte snel uit verdwijnt doordat je muren, vloer of dak niet goed geïsoleerd zijn. Heb je een huis gekocht dat gebouwd is in de periode 1920 tot 1975? Dan heeft je huis waarschijnlijk een spouw die nog niet (goed) geïsoleerd is. Je verliest hierdoor veel warmte uit je huis. Door de spouwmuren van een hoekwoning te laten isoleren bespaar je al snel zo’n 650 euro per jaar op je energierekening! (Bron: Milieu Centraal).

 

Vloerisolatie

Pas vanaf 1992 werd het verplicht om goede vloerisolatie aan te brengen in nieuwe woningen. Door je vloer te isoleren zorg je voor minder warmteverlies via de vloer. Hierdoor krijg je warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis. Doordat de warmte langer in huis blijft hangen zorgt dit voor minder stookkosten. Qua vloerisolatie zijn er verschillende mogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld een kruipruimte? Dan kun je gemakkelijk isolatie aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Is de kruipruimte heel erg laag of heb je zelfs geen kruipruimte? Dan zou je de bodem van de kruipruimte kunnen isoleren of de vloer van bovenaf. Dit laatste kost wel wat meer moeite en is een grotere ingreep. Je bespaart ongeveer 210 euro per jaar met isolatie tegen de onderkant van de vloer van een gemiddelde hoekwoning (Bron: Milieu Centraal).

 

Dakisolatie

Door je dak te isoleren bespaar je flink op je energiekosten. Veel warmte van huizen gaat via een koude zolder of vliering verloren. Als je zelf handig bent kun je de zolder zelf isoleren, maar je kunt ook een bedrijf inhuren om dit te regelen. Als je het zelf doet ben je wel een stuk goedkoper uit. Met dakisolatie van een gemiddelde hoekwoning bespaar je ongeveer 650 euro per jaar (Bron: Milieu Centraal).

 

HR++ glas of triple glas

Het nieuwste type glas heet HR++ glas. Dit type glas bespaart nog meer dan dubbel glas dat vaak in oudere woningen zit. Tegenwoordig heb je ook triple glas. Dit is glas met drie isolatielagen wat nog beter isoleert! Een bijkomend voordeel is dat je ook veel minder geluidsoverlast van buiten hebt als je kiest voor HR++ glas of triple glas. Als je alle ramen (25 m2) van enkel glas in een gemiddelde hoekwoning vervangt voor HR++ glas, dan scheelt dat ongeveer 380 euro per jaar aan energiekosten. Als je overal dubbel glas had, dan bespaar je ongeveer 150 euro per jaar (Bron: Milieu Centraal).

 

Leg zonnepanelen op je dak

Is de isolatie in je huis op orde? Dan kan je aan de slag met het opwekken van eigen energie door middel van zonnepanelen. Het heeft meer zin om je huis eerst een “warm jasje” aan te trekken door middel van isolatie, want dan verbruikt het vanzelf al minder energie. Daarna kun je kijken of je de energie die je nodig hebt kunt opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen.

Hoe meer zonnepanelen je op je dak legt, hoe voordeliger het wordt. Bij een set van 6 zonnepanelen is de prijs per paneel gemiddeld 560 euro (inclusief installatie). Bij een set van 18 panelen is de prijs gemiddeld 440 euro per paneel. Stel je schaft 6 zonnepanelen aan, dan kost dit in totaal 3400 euro. Je kunt hiervan de BTW terugvragen bij de belastingdienst. Dit is zo’n 600 euro voor 6 panelen. De uiteindelijke prijs die je dan voor 6 zonnepanelen betaalt is 2800 euro. Voor het terugvragen van de BTW over zonnepanelen kun je het stappenplan op de website Milieu Centraal volgen.

Installeer een nieuwe HR-ketel of een warmtepomp

Vroeger werden er in veel huizen in Nederland CV-ketels geïnstalleerd om je huis mee te verwarmen. Hoe ouder je CV-ketel is, hoe meer energie deze verbruikt. In de loop van de jaren zijn er heel wat moderniseringen doorgevoerd en zijn er veel meer energiezuinige apparaten te koop. Maar wanneer is het tijd voor een nieuwe ketel? En ga je dan voor een nieuwe HR-ketel of stap je over op een warmtepomp?

Een HR-ketel is de zuinigste ketel die er bestaat. Je kunt ze herkennen aan energielabel A voor de verwarming van warm water. Een nieuwe HR-ketel kost gemiddeld 2100 euro inclusief installatie. Zit er overal in je huis enige vorm van isolatie en heb je overal ten minste dubbel glas? Dan kan het lonen om een hybride warmtepomp te laten installeren. Deze warmtepomp werkt samen met je CV-ketel of HR-ketel. De kosten voor de aanschaf van een nieuwe warmtepomp zonder nieuwe HR-ketel zijn 4300 euro. Koop je er gelijk een nieuwe HR-ketel bij, dan kost het bij elkaar zo’n 6400 euro. Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde hoekwoning ongeveer 200 euro per jaar op je energierekening (Bron: Milieu Centraal). Lees hieronder verder als je wilt weten welke subsidie je kunt krijgen als je een warmtepomp aanschaft.

Check subsidies voor het verduurzamen van je woning

Al die verduurzamende maatregelen in je huis moeten natuurlijk ook ergens van betaald worden. Gelukkig kun je als huiseigenaar een aantal subsidies aanvragen als het gaat om verduurzaming van je woning. Koop je een appartement? Ook dan zijn er mogelijkheden om via de VVE subsidies aan te vragen. Hieronder vind je alle verduurzamingssubsidies voor woningeigenaren:

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Er zijn twee mogelijkheden om deze subsidie te krijgen:

  • Je neemt 2 isolatiemaatregelen. Je kiest bijvoorbeeld voor HR++ glas en laat je vloer isoleren.
  • Je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Je kunt ook de rekentool invullen om te kijken voor hoeveel subsidie je in aanmerking komt.

Check voordat je de maatregelen laat uitvoeren eerst goed de aanvraagprocedure en de subsidievoorwaarden. Zorg ervoor dat de maatregelen volgens de voorwaarden worden uitgevoerd, anders heb je geen recht op de subsidie. Ná het uitvoeren van de maatregelen vraag je de subsidie aan. Doe dit wel binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.

Budget SEEH voor Vereniging van Eigenaars

De isolatiesubsidie voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) is geregeld in de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Als VvE kan je subsidie aanvragen als er twee of meer maatregelen worden genomen. De voorwaarden voor het ontvangen van deze subsidie vind je op de website van RVO.

Gemeentelijke of provinciale subsidies

Kijk in de Energiesubsidiewijzer of er een subsidieregeling in jouw gemeente of provincie is.

Verduurzaming van je nieuwe woning meefinancieren met je hypotheek

Wil je direct energie besparen in je nieuwe huis? Denk dan al bij het afsluiten van je hypotheek aan de verduurzaming van je nieuwe woning. Je kunt namelijk al bij het afsluiten van je hypotheek een geldbedrag reserveren voor isolatie, zonnepanelen of andere verduurzamende maatregelen in je huis door middel van het energiebespaarbudget.