Een aflossingsvrije hypotheek

Onderzoek je voorwaarden, bekijk je risico’s

Een aflossingsvrije hypotheek geeft aanzienlijk lagere maandlasten. Je betaalt maandelijks namelijk alleen maar rente. Hoewel dat aantrekkelijk is voor je maandelijkse lasten zijn er ook risico’s aan verbonden. Bovendien is je rente vaak iets hoger dan wanneer je ook zou aflossen. En over een aflossingsvrije hypotheek afgesloten na 2013 vervalt je recht op hypotheekrenteaftrek.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek blijft je schuld in stand. Daarmee moet je jezelf een aantal dingen goed afvragen. Bijvoorbeeld, kan ik mijn lening nog betalen als ik met pensioen ben? Wat betekent het als de renteaftrek op deze lening vervalt? Of, zijn er nog mogelijkheden als de looptijd van de hypotheek afloopt en de bank in principe de lening opeist?

Heb je een aflossingsvrije hypotheek?

Heb je een aflossingsvrije hypotheek en wil je je risico’s inperken? Dan kun je verschillende dingen doen:

Aflossingsvrij tot 50%

Sinds 2013 zijn de regels voor aflossingsvrije hypotheken flink verzwaard. Vanaf 2013 is het onmogelijk om nog een volledige aflossingsvrije hypotheek te nemen. Je mag alleen een aflossingsvrije hypotheek nemen wanneer je hypotheek niet hoger is dan 50% van de marktwaarde. Ook krijg je over aflossingsvrije hypotheken na 2013 geen hypotheekrenteaftrek of NHG meer. De hypotheken die afgesloten zijn vóór 2013, vallen onder de oude regeling.

Oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek

Wil je een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 oversluiten naar een nieuwe aanbieder, dan moet je voldoen aan de regeling van ná 2013. Ook als je dus nu 100% aflossingsvrij zit, met hypotheekrenteaftrek. Vraag je hypotheekadviseur om advies.

Een aflossingsvrije Robuust Hypotheek

Ook bij Robuust kan je ervoor kiezen om de helft van je hypotheek aflossingsvrij te nemen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen de rente over je hypotheek. Let op, je recht op hypotheekrenteaftrek vervalt als je na 2013 voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek afsluit. De wet bepaalt dat je alleen hypotheekrenteaftrek krijgt wanneer je je hypotheek afbetaald.

Bij Robuust kan een aflossingsvrije hypotheek worden afgesloten tot 50% van de marktwaarde van je woning. Is je hypotheek hoger dan 50% van de marktwaarde van je hypotheek, dan ben je verplicht om een annuïteiten of lineaire hypotheek af te sluiten.

Voor- en nadelen extra aflossen

Voordelen

  • Lagere maandlasten

Nadelen

  • Je hypotheekschuld blijft bestaan
  • Je betaalt meer rente over de gehele looptijd, omdat je niet aflost
  • Je bent onzeker of je na de looptijd een nieuwe hypotheek kan krijgen
  • Hypotheekrenteaftrek is niet mogelijk (na 2013) 
  • Vaak een hogere rente vanwege renteopslag

Risico’s aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is vaak afgesloten, omdat wordt verwacht dat de woning overwaarde zal opleveren bij latere verkoop. Dat is een aanname die veel risico’s met zich meebrengt. Hoe goed de vooruitzichten ook zijn, de huizenmarkt kan – zeker over de langere periode –  je geen garanties geven. Als je het mis hebt, kun je ook zomaar met een grote restschuld blijven zitten.

Een ander risico is dat wanneer je aan het einde van de looptijd niet wilt verhuizen, je nog wel een schuld hebt staan die moet worden afgelost. Je moet dan misschien wel je huis verkopen omdat je geen nieuwe hypotheek meer kan krijgen. Bijvoorbeeld omdat je inkomen is veranderd, omdat je met pensioen bent gegaan.

Waarom dan aflossingsvrij?

Met zoveel nadelen, waarom zou je kiezen voor aflossingsvrij? Dat ligt bij jou. Misschien wil je nu lagere maandlasten en wacht je op eigen middelen. Misschien heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek. Of, misschien heb je een overbruggingshypotheek en kun je zo tijdelijk je maandlasten verlichten. Er zijn enkele redenen te bedenken. Wij laten je bij Robuust vrij in je keuze. We raden je wel aan goed met je hypotheekadviseur de risico’s te bespreken.

Rentemiddelen

Betaal je een hoge rente op je aflossingsvrije hypotheek? Dan kan het gunstig zijn om je rente te middelen. Het vrijgekomen bedrag kun je dan gebruiken om extra af te lossen op je aflossingsvrije hypotheek.