Vast of variabel? Bij Robuust kies je de rente die bij jou past

Bij Robuust bieden we vaste en variabele rente aan. De hoogte van de rente is afhankelijk van de periode waarop je de rente vastzet en de risicoklasse waar je invalt. Of je nu kiest voor vast of variabel, bij Robuust zorgen we dat je zo flexibel mogelijk kan zijn.

Wat is een vaste rente?

Als je voor een vaste rente kiest, zet je de rente voor een bepaalde tijd vast. Ook al stijgt de rente op de markt (de marktrente), jouw rente blijft hetzelfde. De periode dat de rente voor jou gelijk blijft, noemen we de rentevastperiode. Omdat iedereen anders is, hebben we bij Robuust maar liefst 31 verschillende rentevastperiodes, oplopend tot de maximale looptijd van dertig jaar.

Lage rente, lange periode

De vaste rente wordt vaak voor een langere periode gekozen als de huidige rente laag staat. Jouw rente blijft gelijk en de kans is groot dat de huidige rente weer zal stijgen. Andersom: als de huidige rente nog verder daalt, dan profiteer je daar niet van.

Jouw wensen, jouw keuze

Welke rentevastperiode je kiest, ligt niet alleen aan of de rente hoog of laag staat en de verwachtingen daarin. Het ligt ook aan jouw behoefte tot zekerheid. Als jij liever niet voor verrassingen komt te staan, kies je voor een langere periode. Vraag je hypotheekadviseur wat het beste past bij jouw situatie, de markt én je persoonlijkheid. 

Vaste rente, toch nog flexibel

Stel, je hebt een hypotheek met een vaste rente. Is jouw rente hoger dan de huidige rente en heb je nog een poosje te gaan? Dan kan je bij Robuust een aanvraag doen tot middelen. Je krijgt dan tijdens je huidige rentevastperiode een aanbod voor een nieuwe rente en een nieuwe rentevastperiode. Want ook als je kiest voor zekerheid, geven we je bij Robuust graag de ruimte. Je doet je aanvraag via je eigen portal.

Variabele rente: elke maand anders

Je kan ook kiezen voor een variabele rente. Deze rentevorm verandert elke maand op de eerste dag van de maand. De rente is gebaseerd op het actuele rentetarief (de Euribor). Het voordeel is dat je maandbedrag daalt wanneer de rente daalt. Maar reken jezelf niet te rijk. Je betaalt natuurlijk ook meer wanneer de rente stijgt.

Wanneer je kiest voor variabele rente, kan je op elk moment overstappen op een vaste rente. Je kan dus ook kiezen voor een variabele rente wanneer je denkt dat de rente binnenkort nog zal dalen en wanneer je deze gok kan wagen.

Een snufje rentevast, een mespunt variabel

Bij Robuust kun je ervoor kiezen om verschillende rentevastperiodes te combineren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een gedeelte van je hypotheek voor langere of kortere tijd vast te zetten, of een gedeelte variabel in te steken.

Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat de huidige rente nog zal dalen, maar niet over het héle bedrag het risico wil lopen dat die plotseling toch stijgt. Of omdat je een gedeelte later met een andere hypotheek wil aflossen. Of omdat je op een gegeven moment een financiële meevaller verwacht en je hiermee een gedeelte in een keer wil aflossen. Wat je reden ook is, bij Robuust geven we je de vrijheid. Overleg met je hypotheekadviseur wat bij jou past.