Automatische renteaanpassing

Lagere hypotheeklening? Robuust past je rente automatisch aan

Bij Robuust passen we jouw risicoklasse automatisch aan wanneer je voldoende hebt terugbetaald. Zo kan je hypotheekrente tijdens de looptijd verlagen, zonder dat jij er iets voor hoeft te doen. Ook wanneer je huis meer waard wordt, kan je bij ons een lagere risicoklasse aanvragen.

Automatische aanpassing risicoklasse

Wanneer je via Robuust een lineaire of annuïtaire hypotheek hebt, neemt je lening af na verloop van tijd. Je lost namelijk maandelijks een bedrag in, waardoor je lening steeds verlaagt. Ons risico op het niet terugbetalen van je hypotheek, neemt daarmee af. Daarom kun je tijdens de looptijd van je hypotheek in een lagere risicoklasse terechtkomen. En dat kan betekenen dat de rente op jouw hypotheek verlaagt.

Bij Robuust hoef je daar niets voor te doen. Als je tijdens de looptijd in aanmerking komt voor een lagere risicoklasse, dan plaatsen we je automatisch in die lagere klasse. Wanneer dat betekent dat jij een lagere rente krijgt, stellen we automatisch de rente naar beneden bij. Daarvoor rekenen we geen administratiekosten.

Zie je niet de video? Dan komt dat door de cookies. Als je in de cookiebanner 'voorkeuren' ook kiest, dan kan je de video bekijken.

Oók bij extra aflossing

Wanneer je extra aflost kun je ook in een lagere risicoklasse terechtkomen. Ook daar wil Robuust je maximaal van laten profiteren. Daarom past Robuust automatisch je risicoklasse aan bij extra aflossing. Had je trouwens al gezien dat je bij Robuust 100% vergoedingsvrij kan aflossen met eigen geld? Dat kan dus dubbel voordelig uitpakken.

Stijgt de waarde van je woning?

Bij waardestijging van je huis kan je ook bij Robuust je risicoklasse laten aanpassen. Dit kan je laten beoordelen door ons. Lever een recent taxatierapport, de WOZ-waarde van het vorige jaar of een waardevermeerdering via de Calcasa-methodiek in. Dat mag je één keer doen per rentevastperiode en doen we altijd aan het einde van je rentevastperiode. Je betaalt hierover geen administratiekosten.

Wat is een risicoklasse?

Bij het afsluiten van een hypotheek delen we je in naar een risicoklasse. Jouw risicoklasse wordt onder andere bepaald door de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de marktwaarde van je woning. Als je een volledige hypotheek neemt over de waarde van je woning, dan zit je vaak in de hoogste klasse. Als je een lagere hypotheek afsluit dan je woning waard is, kan je dus in een lagere klasse terechtkomen. We werken in totaal met negen risicoklassen.

Waarom een risicoklasse?

Er bestaat altijd een risico dat je bij verkoop van je huis je hypotheek niet kan afbetalen. Daarom betaal je bij alle hypotheekaanbieders in Nederland bovenop de marktrente een beetje extra rente wanneer er een risico bestaat dat je je hypotheek niet kan afbetalen. Bij NHG-hypotheken is dat risico veel lager, want daar ben je tegen verzekerd. Risicoklassen worden berekend naar de huidige waarde van je huis en de hoogte van je hypotheek daarop.

Vraag je hypotheekadviseur naar meer informatie

Wanneer je een huis koopt en je legt daarvoor zelf een bedrag in, dan kan de hypotheek lager zijn dan de waarde van het huis. Daarmee kan je in een lagere risicoklasse terechtkomen, wat jou mogelijk een lagere rente kan opleveren. Wil je weten in welke klasse jouw Robuust Hypotheek terechtkomt? Een adviseur kan je verder helpen.