Bouwdepot

Verbouwen en verduurzamen

Je droomhuis heb je gevonden en je bent er verliefd op, maar niet op alles in het huis. Misschien is je badkamer nog uit de vorige eeuw. Of hoor je alle straatgeluiden door het enkele glas in je jaren '30 woning. Of misschien laat je wel een nieuw huis bouwen? Vaak is het mogelijk om (een deel van) je verbouwingskosten extra te lenen met je hypotheek. We zetten het geld voor je verbouwing dan klaar in een bouwdepot. Hiermee kan je het bouwen en verbouwen van je droomhuis waarmaken.

Meekijken bij een grote verbouwing

Wat is een bouwdepot?

Bij het (ver)bouwen of verduurzamen van je huis zetten we een deel van je hypotheek in een bouwdepot. Dat betekent dat je het hele hypotheekbedrag dat je leent niet in één keer krijgt, maar dat een deel in het bouwdepot blijft. Met het bouwdepot betaal je de kosten voor de verbouwing van je woning. Over het geld in je bouwdepot krijg je rente. Het bedrag dat je aan rente krijgt over je bouwdepot, verrekenen we met de rente die je betaalt over de hele hypotheek.

Vind jouw adviseur


Geldigheid bouwdepot

  • Bestaande woning

    Ga je je bestaande woning verbouwen? Dan is het bouwdepot maximaal 9 maanden geldig.
  • Nieuwbouw

    Ga je voor nieuwbouw? Dan is het bouwdepot maximaal 24 maanden geldig.
  • 6 maanden verlengen

    Je kan in beide situaties je bouwdepot met maximaal 6 maanden verlengen. Je krijgt dan geen rentevergoeding meer over je depot.

Energiebesparende maatregelen

Ben jij van plan om je huis te verduurzamen? Goed idee! Niet alleen voor de toekomst van Nederland, ook voor jouw energierekening en wooncomfort. Als jij je huis wil verduurzamen, biedt Robuust jou een aantrekkelijke regeling. Je kan namelijk meer lenen als je maatregelen neemt die energiebesparend werken. Het geld voor energiebesparende maatregelen zetten we ook klaar in het bouwdepot.

Lees meer

Onzeker wanneer je gaat verbouwen?

Weet je nog niet wanneer je precies gaat verbouwen? En kan het nog wel even duren? Dan is een verhoogde inschrijving misschien wat voor jou. Zo kan je in de toekomst je hypotheek verhogen voor een verbouwing zonder langs de notaris te gaan.
Lees meer

Rekeningen indienen: hoe doe ik dit?

Als je facturen hebt die uit je bouwdepot betaald moeten worden dan kan je deze snel en eenvoudig online declareren via Mijn Robuust. Dit is jouw persoonlijke portal. Je kan hier de hoogte van je bouwdepot inzien. Ook kan je terugkijken welke rekeningen je al hebt ingestuurd. Download hieronder ons overzicht van dingen die je wel en niet kan betalen met je bouwdepot. Zo heb je snel op een rij welke rekeningen je mag declareren via Mijn Robuust.

Download bouwdepotkaart

Checklist voor je declaratie

  1. De datum op de factuur, rekening of kassabon moet altijd ná de datum van de aanvraag van de hypotheek liggen.
  2. Bij bestaande bouw moet het aflever- of factuuradres gelijk zijn aan het onderpandadres. Bij nieuwbouw mag dit ook het correspondentieadres zijn.
  3. Op de rekening moeten de volgende gegevens staan: bedrijfsnaam, adres, plaatsnaam, bankrekeningnummer en inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel.
  4. Op de rekening moet een beschrijving staan van de gekochte artikelen of uitgevoerde werkzaamheden. We hebben deze beschrijving nodig om te bepalen of de werkzaamheden de waarde van je woning verhogen.
  5. Je kunt alleen kopieën van facturen, rekeningen of kassabonnen insturen van verbouwingen die je hebt genoemd in je verbouwplan. Op basis van een bestelbon/offerte betalen we niet uit. Een uitzondering is een bestelbon van de IKEA voor aankopen die ‘vastzitten aan je huis’.
  6. Je mag kosten declareren voor de verbouwing in je woning, zoals een keuken, badkamer en vloer. Maar ook kosten van materialen zoals gehuurd gereedschap (maximaal €1.500), verf en gipsplaten kun je insturen.
  7. Wanneer je een declaratie instuurt voor verbouwingen die je niet genoemd hebt in je verbouwplan, dan kunnen we je vragen om een verklaring van je taxateur. De kosten hiervan zijn voor jou. Als we besluiten om de declaratie te betalen betekent dit automatisch dat je minder geld in je bouwdepot hebt om de andere afgesproken onderdelen van de verbouwing te betalen.
  8. Als je delen van de verbouwing van een particulier koopt, dan kun je de kosten hiervan in sommige gevallen declareren.

Dit zijn de voorwaarden:

  1. Je krijgt een totaalbedrag van maximaal 2.500 euro vergoed voor aankopen van particulieren.
  2. Je levert een kopie van de (online)advertentie aan.
  3. Je levert ook een nota van de verkoper aan. Op de nota moeten de namen van de koper en verkoper, de prijs en beschrijving van de aankoop staan.
  4. Je stuurt een bankafschrift mee waarop de betaling staat. In de omschrijving van de betaling moet de aankoop beschreven staan. Aankopen en diensten die je contant betaalt, kun je niet declareren.
  5. Rekeningen moeten in het Nederlands, Engels of Duits zijn.

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt een bouwdepot?

    Geld dat je leent voor een verbouwing of verduurzaming van je huis of bouw van je nieuwbouwhuis heb je meestal niet direct nodig. Daarom zetten we dit geld voor je in een bouwdepot. Dit geld kun je gebruiken om verbouwkosten of de bouw van een nieuwbouwhuis te betalen. In Mijn Robuust upload je gemakkelijk rekeningen, kun je veranderingen doorgeven en het saldo van je bouwdepot controleren. Wij betalen de rekeningen dan met het geld dat voor jou in het bouwdepot staat. Lees meer over het bouwdepot.

  • Ontvang ik rente over mijn bouwdepot?

    Over het geld in je bouwdepot krijg je van ons rente. De hoogte ervan is gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Verleng je het bouwdepot? Dan krijg je geen rente meer van ons.

  • Wanneer kan ik gebruikmaken van mijn bouwdepot?

    Je kunt gebruikmaken van het bouwdepot wanneer wij van de notaris een kopie van de getekende hypotheekakte ontvangen. Enkele dagen na het ingaan van je hypotheek krijg je een brief thuis met een registratiecode en instructies om Mijn Robuust te activeren. Via Mijn Robuust declareer je vervolgens gemakkelijk rekeningen.

  • Hoe kan ik mijn bouwdepot verlengen?

    Via Mijn Robuust kun je onder het kopje ‘bouwdepot‘ een verzoek indienen om je bouwdepot te verlengen.

  • Kan ik mijn hypotheek verhogen om te verbouwen?

    Je kan je hypotheek verhogen voor een verbouwing via een onafhankelijk adviseur die Robuust Hypotheken aanbiedt. Robuust Hypotheken geeft zelf geen hypotheekadvies.

  • Kan ik mijn verbouwplan/rubrieken tussentijds veranderen?

    Wil je jouw verbouwplan/rubrieken tussentijds veranderen? Je hebt hiervoor toestemming van ons nodig. Ga in Mijn Robuust naar ‘Verbouwplan wijzigen‘ en vul de gegevens in. Vervolgens beoordelen wij het nieuwe verbouwplan. Wij kunnen vragen om extra informatie, zoals een nieuw taxatierapport of aanvullende verklaring van dezelfde taxateur die jouw woning eerder heeft getaxeerd. Het verwerken van dit verzoek duurt ongeveer 10 werkdagen.

Bekijk alle 'Veelgestelde vragen'